Recepten

Scarydilla’s

Trick or treat! Halloween staat weer voor de deur en ik vind het altijd leuk om iets te maken wat met Halloween te maken heeft. Zo heb ik dit jaar de scarydilla’s bedacht, een quesadilla in de vorm van een pompoen gevuld met pittig gehakt. Om het allemaal wat bloederiger te maken heb ik er nog wat BBQ saus overheen gedaan om af te garneren.

Rouleau met witlof

Vaak word een rouleau gemaakt in een stoomoven of door een sousvide bereiding. Ik wilde graag proberen om een rouleau op de BBQ te maken, en dat is gelukt! Ik serveer er gekarameliseerde witlof bij maar er kunnen natuurlijk ook andere groentes bij. Deze rouleau zal ook zeker niet misstaan tijdens het kerstdiner. En je kan natuurlijk lekker variëren met de vullingen en smaken.

Tortilla groente taart

Groentes van de BBQ zie je niet heel vaak, en dat terwijl je deze ook prima op de BBQ kan bereiden. Ik vind het leuk om de groente dan ook net even anders te serveren. Zo kwam ik op deze tortilla groente taart gevuld met zoete aardappel, tomaat en Jalapeño peper. Dit is een leuk en lekker groente garnituur of serveer jij hem liever als vegetarische snack?

Duivenborst met polenta

Het wildseizoen is weer begonnen! Ik vind dit een van de mooiste seizoenen met mooie ingrediënten. De smaken in dit recept combineren geweldig bij de duivenborst. Het frisse van sinaasappel en het zoete van witte chocolade. Benieuwd waar die smaken in verwerkt zitten? Lees dan snel het recept!

Kabeljauw pakketjes

Kabeljauw is net als zalm een hele gangbare vis. De meeste mensen lusten kabeljauw, en nee niet alleen gefrituurd als kibbeling. Ik heb in dit recept pakketjes gemaakt met kabeljauw, aubergine en parmaham. Om alles een extra twist te geven heb ik rub el hanout gebruikt en tomatenjam. Deze pekketjes serveerde ik met couscous.

Pulled chicken crumble

Een crumble met pulled chicken hoor ik je denken. Ja zeker een hartige crumble. De crumble is gemaakt met o.a. kaas en noten. Zodra de crumble klaar is zet je de skillet op tafel, een grote lepel er in en iedereen kan zelf opscheppen. Het frisse van de zoetzure rode ui past perfect bij deze crumble.

Surf & Turf

Surf & Turf is een combinatie van vis en vlees in een gerecht verwerkt, vaak rundvlees met kreeft of gamba’s. De surf staat voor het ingrediënt uit de zee en de turf voor het ingrediënt van het land. Aangezien het mosselseizoen weer aangebroken is vond ik het leuk om daar iets mee te doen. Zo kwam ik op deze surf & turf, gegrilde ribeye en mosselen van de BBQ. Vooral de kruidenolie met rub geeft een heerlijke twist aan het gerecht.

Kruidig stoofvlees

Ook in de zomer is het wel eens lekker om een pannetje stoofvlees te maken. In dit recept gaan we eerst zelf de boemboe maken. Doordat je zelf de boemboe maakt bepaal je zelf hoe pittig en hoe kruidig je het vlees wil maken. Hou er rekening mee dat de smaken nog sterker worden omdat het vocht nog inkookt tijdens het garen van het vlees. Ik serveerde het stoofvlees op een zacht puntje met zoetzure rode ui en kommer.

Buffalo bloemkool

De Buffalo wings kennen de meeste wel denk ik. De pikante, sticky kippenvleugels. Een super lekkere snack! Het leek mij leuk om daar een vegetarische variant op te maken, natuurlijk op de BBQ. Zo kwam ik op deze Buffalo bloemkool. Een pittige, sticky groenten snack van de BBQ. Deze snack misstaat niet op een mooie borrelplank!

Loco moco

De loco moco is een is een gerecht uit de Hawaiiaanse keuken. Omdat deze keuken niet echt een eigen identiteit heeft lijkt dit recept een beetje bij elkaar geraapt. Normaal word de loco moco geserveerd met witte rijst, een hamburger, jus en een gebakken ei. Ik heb de witte rijst vervangen door bloemkoolrijst en de jus door een champignonsaus. Omdat we bloemkoolrijst gebruiken in dit recept is het tevens een koolhydraatarm recept.

Gepofte knoflooksoep

Soms is een goede kom soep met wat brood net zo lekker als een volledige maaltijd. En ook soep kan je maken op de BBQ. Door gebruik te maken van een Dutch oven of BBQ pan maak je de soep op de BBQ. De lekker frisse olie en rub el hanout geven deze soep een verassende lekkere twist.

Summer Club sandwich

Een club sandwich staat denk op de kaart bij iedere lunchroom, maar weet jij waar club voor staat? Club staat voor: Chicken lettuce under bacon. Of wel, kip sla onder bacon. Ik heb voor deze summer club sandwich nog een lekkere mango chutney toegevoegd. En ook de bacon heb ik nog een extra bereiding gegeven.

Gevulde koeken

Koeken bakken op de BBQ? Ja ook dat kan! Ik bakte deze heerlijke gevulde koeken op de pizzasteen. Door een klein beetje chocolade rub toe te voegen aan de amandelspijs en op de koeken krijg je een verrassende twist. Het recept is voor ongeveer 12 koeken. Lauwwarm zijn ze eigenlijk het lekkerst.

Beef bacon burrito’s

Na het maken van de beef bacon had ik nog wat beef bacon over waar ik nog iets mee wilde maken. Ik besloot er burrito’s mee te maken. Om het het gerecht een verassende twist te geven gebruikte ik Coca Cola spicy en de pittige BBQ saus van Stubbs. De zoutige smaak van de beef bacon komt super goed terecht in dit gerecht.

Beef bacon

Bacon kennen we allemaal van het varken, maar laatst werd ik door iemand geattendeerd op beef bacon. Dat klonk natuurlijk heel interessant en ik had er nog nooit van gehoord. Dus naar wat onderzoek gedaan te hebben ben ik er mee aan de slag gegaan. Ik haalde een mooie brisket bij BBQ Shop Brabant en ben begonnen. Je zal versteld staan van de smaak.

Kabeljauw op zeekraal

De combinatie van cederhout en vis van de BBQ is een bekende combinatie. Maar waarom niet iets tussen de vis en het plankje leggen? In dit recept garen we kabeljauw en zeekraal op een cederhouten plankje. De zeekraal zorgt voor een mooie subtiele zilte smaak. Het gerecht maken we af met een salsa van o.a. tomaten en noten. Benieuwd wat er nog meer in zit? lees snel het recept.

Kati roll

Heb je wel eens gehoord van een kati roll? Het is een Indiaas streetfood gerecht dat oorspronkelijk uit Kolkata komt. Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende varianten op dit gerecht gekomen. Ik heb er voor gekozen om een vegetarische variant te maken, deze kati rolls zijn gevuld met gemarineerde tofu, zoete aardappel, komkommer en een yoghurtsaus.

meatloaf

Nee, niet de favoriete band van je oudtante, maar een super lekker gehaktbrood. Super lekker om warm te eten bij je diner, maar ook lekker koud op brood met bijvoorbeeld een augurkenrelish. Je kan eindeloos variëren met de rub, saus en natuurlijk met de vulling.

Tarte tatin van nectarine

Tarte tatin is een eigenlijk een taart op zijn kop. Vaak word deze taart gemaakt met appel, maar omdat de nectarines nu in het seizoen zijn wilde ik de tarte tatin met nectarines maken. Door de honing en de rozemarijn geef je een heerlijke twist aan dit dessert.

Noord Afrikaanse pulled pork

Ik was eigenlijk voornemens om geen recept van pulled pork op mijn website te zetten. Maar zoals je al kan zien aan de titel is dat niet gelukt. De smaken die ik heb gebruikt bij dit recept wilde ik jullie niet onthouden. Het klinkt natuurlijk wat vreemd: Noord Afrikaanse pulled pork, maar het is eigenlijk pulled pork met Marokkaanse smaken door de Rub el hanout. Een zeer smaakvolle pulled pork waar je mensen mee gaat verrassen.

Vealy cheese steak

Een Philly cheese steak kennen de meeste mensen wel denk ik. Ik wilde eens een variant maken op deze BBQ klassieker, en zo kwam ik op de vealy cheese steak. In plaats van rundsvlees gebruik ik in dit recept kalfsvlees. Voor dit recept is een entrecote of een rib-eye van kalf uitermate geschikt.

Tonijn takaki

Tataki is een bereidingsweize uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis bijna rauw word geserveerd. De vlees of vis word korte tijd boven een vlam verhit zodat de buitenkant dicht schroeit en de binnenkant rauw blijft. Ik maakte de tataki met tonijn, pistache en een koude loepia met gemarineerde groentes.

Tostada

Tostada is een geroosterde of gefrituurde Mexicaanse tortilla. De tostada vormt meestal de basis voor een gerecht, de tostada kan worden belegd met wat jij lekker vind. Ik heb gekozen om de Mexicaanse kant op te gaan met dit recept. Het begint allemaal met het marineren van de buikspek. Ga jij dit recept aanhouden, of kies je een hele andere richting?

Bacon cannelloni

Ga jij mensen verrassen met deze snack van de BBQ? Soms is koken net knutselen, na wat proberen kwam ik tot de conclusie dat ik eerst rolletjes van aluminiumfolie moest maken voordat ik deze lekkere snack verder kon maken. Met de vulling kan je natuurlijk afwisselen naar je eigen smaak. Ik gebruikte een rub met cacao en minder zout, de cacao past perfect bij de bacon. Met zout moet je een beetje opletten omdat de bacon ook al zout is.

Gerookte eendenborst

Soms is een frisse salade heerlijk als lunch of diner. En wat is er leuker en lekkerder dan alles zelf te maken? In dit recept maken we een frisse sinaasappeldressing, en kruiden en roken we de eend zelf. De gerookte eend kan zowel warm als koud gegeten worden. Het frisse van de sinaasappel past perfect bij de gerookte eend. De rauwe witlof/appel salade maakt de salade helemaal af.

Gua bao met buikspek

Buikspek is een heel veelzijdig stukje vlees, je kan er verschillende bereidingen aan geven. In dit recept heb ik de buikspek gemarineerd met ginger ale en citroen, 2 frisse smaken. De buikspek serveerde ik op een gestoomd gua bao broodje met wat groentes en Japanse mayonaise. Ook de broodjes heb ik gestoomd op de BBQ.

Gevuld ei

Bij een gevuld ei denk je niet snel aan BBQ en al helemaal niet aan een dessert. Het leek mij leuk om mijn gasten eens te verrassen met een “ander” dessert van de BBQ. Zo kwam ik op deze gevulde eieren. Het is opgeklopt eiwit gevuld met lemon curd geserveerd met stukjes aardbei en chocolade munt. Ga jij je gasten ook verrassen?

Tompouce met asperge

Het witte goud van Hollandse bodem is er weer, de asperges. Ik word hier altijd vrolijk van, ik vind asperges echt super lekker! Asperges combineren super goed met gerookte zalm. Ik maakte deze tompouce met gerookte zalm, geroosterde asperges en Hollandaisesaus.

Jerk pork op kokos brood

Was het maar altijd vakantie toch? Helaas is dit niet geval. Maar met dit recept waan je je zelf toch even op Jamaica. Jerk chicken is een heel bekend Jamaicaans gerecht. Maar de varkens variant is zeker niet minder lekker! En als je het vlees op een zelf gemaakt kokos broodje serveert ben je helemaal op Jamaica. Je kan het de jerk zo pittig maken als je zelf wil, omdat er zo veel smaken in de jerk zitten heb ik hem niet al te pittig gemaakt.

Lamsrack

Het lam seizoen is weer begonnen, en ik persoonlijk vind lamsvlees super lekker. Je kan er heel veel kante mee op. Zo maakte ik deze lamsrack een beetje op een Marokkaanse wijze. Een met couscous gevulde courgette en baba ganoush er bij, ik kruide het vlees met baharat.

Langzaam gegaarde zalm

Het weer word weer beter en de temperaturen gaan weer langzaam omhoog. Een mooi moment om eens wat frissere gerechten te maken. Wat dacht je van deze zalm met sinaasappel, venkel en groene asperges? De groentes geven we even wat rook mee tijdens het garen, voor wat extra smaak.

Saltimbocca

De saltimbocca is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Saltimbocca zijn dunne plakjes kalfsvlees omwikkeld met een plakje rauwe ham en salie. Ik heb deze Italiaanse klassieker wat aangepast door de ingrediënten een andere bereiding te geven. Door het gebruik van merg krijgt dit gerecht een nog diepere smaak. De Basilicumolie maakt dit gerecht helemaal af.

Oosterse spareribs

Er zijn veel manieren om spareribs te bereiden, zo hanteren veel mensen 3-2-1 methode (3 uur roken, 2 uur ingepakt in aluminiumfolie en 1 uur uit de folie). Ikzelf hanteer deze methode eigenlijk nooit, ik controleer de gaarheid met een thermometer. Als deze er in gaat zoals in zachte boter dan haal ik de spareribs er af. Deze oosterse variant is een smaakvolle variant op een BBQ klassieker.

BBQ macarons

Heb je een heerlijke BBQ achter de rug en zit je lekker uit te buiken, dan is een goede kop koffie een perfecte afsluiter. En vaak word er nog een klein koekje (friandise) bij de koffie geserveerd. Ook deze kunnen op de BBQ gemaakt worden. Je kan het makkelijk voorbereiden en a la minute afmaken.

Open pastrami sandwich

Voor dit recept moet je echt even de tijd nemen. En met “even” bedoel ik een dag of 6. Een pastrami sandwich bestaat normaal uit een broodje, augurk, zuurkool en natuurlijk pastrami. Ik heb deze ingrediënten wel in dit recept verwerkt maar dan net even anders.

Pastasaus met kip

Ook de “gewone” maaltijd komt hier met enige regelmaat van de BBQ. Zo ook deze verse pasta saus met gegrilde kippendij. Door het gebruik van verse ingrediënten is deze veel lekkerder als die kant & klare saus en het kost je niet eens veel tijd. Heb je nog niet zo’n mooie skillet? kijk dan eens hier.

Knolselderij/aardappel wafel

Ook groente en aardappelen worden hier op de BBQ bereid. En omdat de kleine eters hier in huis niet alle groente eten, proberen ik de groente wel eens te verstoppen. Zo kwam ik op het idee om een knolselderij aardappel wafel te maken. Het ziet er leuk uit en de groente zijn “verstopt”. Ik gebruikte dit gietijzeren wafelijzer.

Gerookte kipfilet

Voor dit recept heb ik de basis gebruikt van het recept van Noskos. Natuurlijk heb ik er mijn eigen twist aan gegeven, dit heb ik gedaan met de pekel en het rookhout wat ik gebruikt heb. Een ding is zeker: als je dit recept gemaakt hebt wil je nooit meer gerookte kipfilet uit de winkel. Ik heb er ook een recept van yoghurtdressing in verwerkt. deze dressing is lekker bij de gerookte kipfilet.

Paddenstoelen truffel chimichurri

Chimichurri wie kent het niet? De heerlijke groene kruiden saus die perfect bij o.a. een steak past. Ik wilde eens een andere variant proberen en zo kwam ik op deze paddenstoelen truffel variant. Ook deze variant past perfect bij een goede steak. Ik serveerde het geheel met pasta en cherrytomaatjes. Een heerlijke smaaksensatie en perfecte match.

Madras curry kip

Madras curry is een curry die uit de India komt. Het is een vrij pittige curry, vaak word er yoghurt in verwerkt om wat van het pittige weg te nemen. In dit recept maak ik gebruik van de madras curry kruiden van Fyrespices. Deze kruiden zijn ook verkrijgbaar bij BBQ Shop Brabant.

Champagne sabayon met gerookt fruit

Een dessert mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het kerstdiner. En waarom zou je het dessert ook niet op de BBQ maken? Door het fruit en de eigeel even te koud te roken krijg je een verrassende twist aan je dessert. Je kan natuurlijk (bijna) alle soorten fruit gebruiken.

Poussin met geroosterde aardappel en groente

Een poussin kip, ook wel een jonge kip of piepkuiken genaamd. Een heerlijke kip om te bereiden op de BBQ. En omdat we kerst toch klein moeten vieren is dit een perfect formaat voor 2 personen. Ik gaarde deze kip op een cederhouten plankje met een lekker frisse olie en rub.

Vitello Tonato

Vitello Tonato is een Italiaanse klassieker die prima in het kerst menu past. Ik gaarde de kalfsmuis low&slow op BBQ. Voor het knoflook schuim heb ik de melk eerst koud gerookt. Het rokerige voegt echt een heerlijke smaak toe aan dit gerecht.

Bavette met smokey Hollandaisesaus

De Sint heeft het land weer verlaten en dus maken we ons op voor de kerstdagen. Een mooie gelegenheid om jou BBQ kunsten te vertonen voor het kerstdiner. Ondanks dat we het dit jaar klein moeten houden willen we toch lekker eten! Wat dacht je van deze bavette met een kerstboompje en Hollandaisesaus? Door de pink devil geef je de saus een lekker rokerige smaak.

Gingerbread mannetjes

Iedereen kent ze wel, de kruidige koekjes in de vorm van een mannetje die je veel rond de kerstdagen ziet. Een gingerbread man is een kruidig koekje afgewerkt met een glazuur. Ik maakte deze heerlijke koekjes op de pizza steen in de BBQ.

Kabeljauw met frisse kruidenkorst

Ook vis is natuurlijk heerlijk van de BBQ. Naast zalm is kabeljauw een heel gangbaar stukje vis denk ik. Door een frisse kruidenkorst toe te voegen aan de kabeljauw maak je er echt iets speciaals van. In dit recept gebruik ik een klein beetje sinaasappel voor de frisheid.

Ham kaas chicken strips

Nu we met zijn alle thuis moeten blijven, kunnen we er maar beter iets van maken. Met deze cajun chicken strips bij een lekkere borrel moet dat wel lukken. Deze chicken strips zijn indirect gegaard op de BBQ, de saus die we er bij serveren maakt het helemaal af.

Rode bieten risotto met wildzwijn

Het wild seizoen is nog steeds in volle gang, en daarom maakte ik voor Monolith deze lekkere herfst risotto. De risotto rijst word bereid met rode bieten sap. Bij dit gerecht serveren we geroosterde pompoen, bospaddenstoelen en gegrilde wildzwijn filet.

Tri-tip met pasta

Tri-tip of maminha is een stukje rundvlees wat ik de laatste veel voorbij zie komen. Daarom wilde ik het zelf ook wel eens bereiden. Tri-tip kan op verschillende manieren bereid worden, als steak high and fast of als brisket low&slow. ik heb gekozen voor een reverse sear. Ik had een mooie biologische tri-tip van Crole. Ik serveerde deze tri-tip met pasta, bospaddenstoelen en Truffelolie.

Romige pompoensoep

Dit recept heb ik gemaakt voor Monolith-grill. Het is een echt herfst recept en past prima bij het druilerige weer. In dit recept gebruik ik ook baharat, een kruidenmengsel dat veel gebruikt word in het midden-oosten. Het geeft deze soep een hele mooie diepte.

Hazenpeper uit de Dutch Oven

Op 15 oktober start traditiegetrouw het wildseizoen in Nederland. Persoonlijk vind ik wild super mooi om mee te werken. Deze keer maak ik hazenpeper in de Dutch Oven. Vaak als ik iets in de Dutch Oven bereid doe ik dat zonder deksel, zo kan de rooksmaak/ smaak van de houtskool goed in het product trekken.

Hert met chocolade

Hert met chocolade? Ja zeker! Hert en pure chocolade is een match made in heaven. En nu het wild seizoen en de herfst weer zijn begonnen moest ik dit maken. In dit recept gebruik ik ook een biertje met daarin chocolade en chili. Deze hertenstoof maak ik natuurlijk in de Dutch Oven.

Gamba’s met salsa en flatbread

Gamba’s lust bijna iedereen wel denk ik. Het zijn gangbare schaaldieren waar je vele kanten mee op kan. In dit recept serveren we er een frisse mango/rode peper salsa bij. Ook gebruiken we een lekker frisse Limoen olie.

Krokante sucade

Het seizoen van de stoofgerechten en stamppotten is weer begonnen. Dit recept begint in de Dutch Oven en word afgemaakt op de Artola. Deze tafel BBQ ontving ik laatst om eens lekker mee aan de slag te gaan. Dit is het eerste recept waarbij deze BBQ gebruikt werd.

Rookworst 2.0

Iedereen kent de rookworsten van de grote merken wel denk ik. Het is niet mijn favoriete stukje vlees bij een goede stamppot. Tijdens een gezellige middag bij Crole maakte ik deze rookworst 2.0. Deze worst word gerookt op een cederhouten plankje.

Vijgen upside down cake

Vijgen worden in Nederland volgens mij niet heel veel gegeten. Eigenlijk zonde omdat je er veel verschillende dingen mee kan maken. Zo ook deze vijgen upside down cake. Deze cake met natuurlijk vijgen, honing en thijm is lekker voor bij de koffie of als dessert.

Gevulde Jalapeño

Een kleine pittige snack van de BBQ? Probeer deze met chipotle gehakt gevulde peper eens. Je kan hem natuurlijk zo pittig maken als je zelf wil. De lekkere Chipotle BBQ saus voegt een lekkere zoete en pittige smaak toe.

Saté ajam

Saté  ajam of in het Nederlands: kip saté is een echte all time favorite bij de BBQ. Iedere familie heeft wel een eigen recept voor deze heerlijke spiesjes. Zo ook ik, en ik kan je zeggen deze saté is hier altijd binnen no time op. Dus zorg dat je er genoeg van maakt!

Chicken and waffles

Chicken and waffles is een echte Amerikaanse klassieker en valt onder de noemer soulfood. Normaal gesproken krijg je een warme wafel met gefrituurde kip en flink wat ahornsiroop. Voor dit recept gebruiken we een hartig wafel beslag en bereiden we de kip en de wafels natuurlijk op de BBQ. Om dit recept te maken ging ik naar mijn favoriete BBQ winkel om een gietijzeren wafelijzer te kopen.

Ramen noodles

Een typisch Japans gerecht in een BBQ jasje. Ramen noodles is een Japans gerecht waarbij je kokend hete vlees of visbouillon over je noodles en garnituren giet. Ik maakte dit Japanse gerecht natuurlijk op de BBQ.

Picanha burger

Sinds kort heb ik een Gehaktmolen in mijn bezit, en wat is er dan leuker dan zelf burgers en worsten maken? Ik had nog een stuk picanha liggen van Crole wat te veel was om in zijn geheel te bereiden. Daarom besloot ik er burgers van te maken.

BBQ lasagne

Het mooie van een keramische BBQ is dat je deze kan gebruiken als heteluchtoven als je de BBQ indirect in deelt. Op deze manier heb ik ook deze BBQ lasagne gemaakt. Deze lasagne is gevuld met pulled pork, verse groente en natuurlijk BBQ saus.

Baba au limon

In dit recept toveren we weer een klassiek dessert om in een BBQ dessert. De baba au limon is een afleiding van het Franse dessert: baba au rhum, wat niets anders betekend dan dat de kleine cakejes in een pot met rum zaten voor dat deze geserveerd werden. Het is een fris dessert waarbij je niet perse ijs nodig hebt.

Gazpacho

Gazpacho of in volksmond een koude tomatensoep. Op een warme zomerdag is dit een heerlijk gerecht. Deze gazpacho word bereid op de BBQ waardoor je er een subtiele rooksmaak aan krijgt. Ook voegen we wat gerookte producten toe.

Perzik pie

Een pie van de BBQ? Ja, ook een pie kan op de BBQ bereid worden. Let wel op tijdens het bereiden van een cake of een pie dat je Neutrale houtskool gebruikt. Deze pie is gevuld met perziken maar je kan natuurlijk ook voor ander fruit gaan.

Chipotle bacon jam

Een hamburger zonder toppings is als een schoen zonder veters. Voor mij kunnen er niet genoeg toppings op mijn hamburger zitten. Een van die toppings is bacon jam. in dit recept maak ik een pittige variant door gebruik te maken van een chipotle BBQ-saus. Wil je deze saus ook kopen? je vind hem hier.

Hoe cakes pulled pork

Het is misschien een vreemde naam hoe cakes, maar het zijn eigenlijk maïsmeel flatbreads. Het is een vroeg Amerikaans hoofdvoedsel en wordt bereid aan de Atlantische kust van Newfoundland tot Jamaica. Een heerlijke combinatie met o.a. pulled pork.

Groene asperge quiche

Dit recept is van een gerecht dat ik vroeger altijd graag at thuis. Toen werd het altijd in de oven gemaakt, Daarom dacht ik: dit moet makkelijk op de BBQ kunnen. Daarom heb ik het recept van mijn moeder omgezet naar een recept voor de BBQ.

Ceviche van zalm met gerookte meloen

Ceviche is een (rauw) visgerecht dat vooral populair is in de Spaanstalige landen van Latijns-Amerika. De vis word gegaard door zuren. In dit recept komen alle smaken voorbij (zoet, zout, bitter, umami, zuur).

Pigwings

Pigwings (oerhammetjes) zitten in de poot van het varken. Deze hammetjes lenen zich prima voor een low&slow bereiding op de BBQ. Een lekker smaakvol stukje vlees na een bereiding van ongeveer 5 uur. Omdat het vlees mooi terug trekt van het botje kan je lekker kluiven zonder vieze handen te krijgen. Ik haalde mijn hammetjes bij Op Het Erf

Cubano sandwich

Een cubano sandwich is zoals de naam al doet vermoeden een Cubaanse sandwich. Deze sandwich kreeg grote bekendheid toen de film Chef uitkwam. In deze film staat deze sandwich centraal. Ik maakte mijn versie van de cubano op de Quoco.

Zalm met kruidenkorst

Een lekker recept voor bij de asperges? Nu het asperge seizoen in volle gang is word het “witte goud” met enige regelmaat gegeten. Vaak serveer je er ham bij, maar deze zalm met kruidenkorst past ook perfect bij asperges.

Pavlova

Pavlovataart is een taart gebaseerd op meringue. Normaal maak je de meringue in de oven, maar ik wilde dit op de BBQ maken. Het duurt even maar dan heb je een super lekker dessert of een heerlijke taart. Om de pavlova af te maken gebruikte ik verse aardbeien en chocolade mint.

Aardbeien bread pudding

Soms maak je iets wat er minder mooi uitziet maar wat super lekker is. Dat is met dit recept het geval, Ik kon niet stoppen met eten toen de aardbeien bread pudding klaar was. Het frisse van de citroen en limoen passen perfect bij het zoete van de aardbei. Een heerlijk zomers dessert van de BBQ.

Kaas uienbrood

Ook een brood bakken op de BBQ gaat prima, helemaal met een kamado. Door de BBQ in te stellen op een indirecte bereiding maak je er een hete lucht oven van. Ik bakte een kaas uienbrood met Zwarte knoflook in de skillet (gietijzeren pan).

Hybride burger

Op Instagram zag ik een challenge van Forged om een hybride burger te maken. Ik had deze term nog nooit gehoord, na wat zoeken en het filmpje van Forged te hebben bekeken wist ik wat ik wilde maken. Een burger met 1 deel kikkererwten en 2 delen vlees.

Kip spies met limoen

Kip en limoen of citroen vind ik echt een heerlijke combinatie. Voor deze spiesen gebruikte ik limoen en koriander. Daardoor kreeg het vlees een Mexicaans tintje, en serveerde ik er nog was koriander bij.

BBQ Pumpkin Pie

Nu het weer slechter word en de temperaturen dalen is een stukje pumkin pei bij de koffie een heel goed idee.

Met dit recept bak je een heerlijke pumkin pei op je BBQ. Dit recept heeft wel enige voorbereiding nodig, dus misschien is het slim om hem een dag van te voren te maken.

Rendang uit de DO

Rendang is een traditioneel Indonesisch stoofgerecht. Omdat mijn schoonfamilie Indonesisch is heb ik dit al regelmatig op. Dat inspireerde mij om een eigen variant te maken. Ik gebruikte voor dit recept rundvlees van Crole.

Smached burger

Een smached burger is plat gezegd een platgedrukte gehaktbal. Door het plat drukken van het gehakt op een hete plaat krijg je een hele krokante burger. Bij deze burger maken we ook een bacon uienring. Ik vind dit echt een hele lekkere toevoeging aan een burger. Deze burger maakte ik op de Quoco.


Mexicaanse kip

Waar denk je aan bij Mexicaans eten? taco’s, wraps, nacho’s of burritos . Dit recept is toepasbaar in alle bovengenoemde gerechten. Het is een recept met heerlijk gekruide kippendij. Je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je zelf wil.

Rib roast

Een rib roast is een rib-eye aan een stuk met het been er nog aan. Doordat het been er nog aan zit krijg je een intensere smaak. Deze rib roast werd gemaakt tijdens de kerst workshop bij Crole.

Apple/Peren Crumble

Ook een dessert is prima te bereiden op de BBQ. Met dit recept tover je een heerlijke appel/peren crumble op tafel. Een bolletje ijs er bij en je hebt een heerlijk (winters) dessert. Je kan natuurlijk eindeloos variëren met het soort fruit wat je gebruikt.


Caveman Groenten

Harde groente lenen zich prima voor een caveman bereiding.

Smached potato

De gepofte aardappel is een echte BBQ klassieker. Maar na het poffen zijn er nog tal van mogelijkheden om de aardappel nog een bereiding te geven. In dit recept gaan we de aardappels eerst direct in de houtskool poffen. Daarna bakken we de aardappelen nog in een hete skillet (gietijzeren pan) tot ze lekker krokant zijn.

Runder kebabs met tzatziki

Iedereen kent het woord kebab wel denk ik. Maar weet je ook wat het betekend? Het betekend gegrild vlees, en wat is er lekker bij gegrild vlees? Tzatziki!

Beercan burger

De beercan burger is een hamburger van gehakt omwikkeld met spek en gevuld met een vulling naar keuze. In dit recept vullen we de burger met uien en champignons.


Chimichurri

Chimichurri is een saus die je in Zuid-Amerika bijna altijd geserveerd krijgt bij je vlees.

Whisky gehaktballetjes

Whisky en BBQ is een gouden combinatie. Waarom deze twee dan niet combineren met gehaktballetjes? Deze gehaktballetjes zijn ideaal om te serveren tijdens een feestje. Gebruik er niet de duurste whisky voor (dat zou zonde zijn).

Gerookte uiensoep en croute

En croute is al een hele oude bereiding. En het betekend niet meer dan: gebakken in een deegkorst. Ik gebruikte deze bereiding bij een gerookte uiensoep van de BBQ. Na het maken van de al heerlijke soep bak je het nog af met het bladerdeeg er op. Je zou nog geraspte kaas op het bladerdeeg kunnen strooien zodat je gelijk een kaas crouton hebt.

Mini strudel met vanille saus

De appelstrudel kent iedereen wel denk ik. Een ware klassieker uit Oostenrijk, die erg populair is in Wenen.

In dit recept ga je kleine (1 persoons) strudels maken van bladerdeeg. Bij een appelstrudel hoort natuurlijk een vanillesaus, het recept van deze vanillesaus kan zowel warm als koud gebruikt worden. De ontbijtkoek in het recept zorgt voor een lekkere winterse smaak en neemt het vocht op van de appel.

Appelbol

Een dessert van de BBQ? Dat gaat prima als je een neutrale houtskool gebruikt.

Een neutrale houtskool zorgt er voor dat je niet te veel (rook) smaak aan je gerecht krijgt.

In dit recept maken we een heerlijke appelbol uit de skillet (gietijzeren pan). Je kan de appel natuurlijk ook vervangen voor ander hard fruit.

Bao broodjes pulled beef en kimchi

Een bao broodje is een gestoomd broodje wat vergelijkbaar is met een bapao broodje. Het verschil is dat een bao broodje een dubbelgeklapt broodje is een bapao is een gevuld broodje. De broodjes worden ook wel eens Chinese hamburgers genoemd. In dit recept vul ik de broodjes met pulled beef uit de Dutch Oven, een snelle kimchi salade en Japanse mayonaise.

Hertdog

Het wild seizoen is weer begonnen! Zelf vind ik dit een heerlijk seizoen omdat ik echt een wild liefhebber ben.

Tijdens een jam middag bij Smaaklokaal Crole Hoeve met MarcoBBQ.nl, Grillfun en nog een aantal andere kwam ik met deze hertdog. Een hotdog gemaakt van hert met een hartige chocoladesaus en pistache.

Vitello tonato

Vitello tonnato een klassiek gerecht wat je regelmatig ergens op de kaart tegenkomt.

Deze variant word natuurlijk op de BBQ bereid. En in plaats van de kappertjes er zo bij te serveren, frituren we deze. Door het frituren veranderd de smaak van de kappertjes en word iets milder.

Voor dit recept gebruikte ik kalfsvlees van Crole.

BBQ sushi

Sushi is al een hele tijd zeer populair, daarom dacht ik: kan ik niet iets bedenken om een soort sushi op de BBQ te maken? Toen kwam ik op het idee om deze rol van gehakt gevuld met groente en kaas te maken. En om het helemaal af te maken pakken we de rol ook in parmaham.

Tarte tatin sjalot Coebergh

Tarte tatin is een taartje op z’n kop. Dat wil zeggen dat je hem ondersteboven afbakt. De vulling blijft aan het deeg plakken door de suikers uit het vocht wat je toevoegt. In dit recept maak ik gebruik van sjalotten en Coebergh. Het is heerlijk om deze tarte tatin nog af te maken met gekruimelde geitenkaas.

Mosselen van het rooster

Mosselen bereiden op de BBQ? Het is makkelijker als je denkt. In dit recept worden de mosselen op het hete rooster gegaard. Bij de mosselen serveren we een chimichuri, dit recept vind je ook op mijn site.

Kip in yoghurt

Kip in yoghurt klinkt misschien raar, maar de kip word super mals door de yoghurt. Door de zuren in de yoghurt word de kip nog zachter. En omdat we specerijen toevoegen aan de yoghurt word het helemaal een lekker geheel.

Chicken fingers

Wil je een lekkere snack serveren tijdens een borrel? Denk dan eens aan deze crispy chicken fingers. De kip word gepaneerd in chips en geserveerd met aioli.

Surf&Turf burger

Surf&Turf is een bekende combinatie. Surf staat in dit geval voor gamba’s en turf staat voor het rundergehakt. Met de stukjes gamba door je gehakt geef je een leuke twist aan je burger.

Oosterse kip

Kipdij leent zich perfect om te stoven. Door het vet zal kipdij ook niet snel droog worden. Een tijd geleden kreeg ik een pakketje van www.zwarteknoflook.nl/ met diverse producten van hun er in. Een van die producten was gepelde zwarte knoflook, deze gebruikte ik in dit recept.

Bierbrood

Bier en BBQ is een match made in haven. Daarom dacht ik dat het wel leuk zou zijn om een bijgerecht met bier te maken. Ik zocht contact met de Gall&Gall Son om te kijken wat een mooi bier is om een bier brood te bakken. Thomas kwam met een heerlijk dubbel van brouwerij Engelbertus.