Baba au limon

(20 minuten voorbereiden, 60 minuten bereiden)

Heerlijke frisse cakejes met hangop en gerookte aardbeien.

Ingrediënten

Suikerwater:

50 gram water

100 gram rietsuiker

1 limoen (rasp+sap)

Cake:

250 gram roomboter (op kamertemperatuur)

250 gram suiker

250 gram bloem

4 eieren

Hangop:

300 gram (volle) yoghurt

100 gram slagroom (opgeklopt)

2 theelepels vanille extract

Benodigdheden:

BBQ met deksel en mogelijkheid tot indirect bereiden

Cake vorm

Mengkom

Garde

Keukenmachine

Saté prikker

BBQ handschoen

Zeef

Theedoek

Cold smoke generator en appel hout

Ik heb de cakejes gegaard in een ovenschaal omdat ik niet wist hoe mijn silicone bakvorm het zou doen op de BBQ.

Bereiding:

De yoghurt na een nacht in de theedoek.
  1. Hang een dag voor dat je de baba au limon gaat maken de yoghurt al uit. Dit doe je door een theedoek in een zeef te doen en daar de yoghurt in te gieten. Hang de zeef met yoghurt vervolgens in een bak en dek goed af. Laat dit minimaal 12 uur in de koelkast staan.
  2. Op de dag van bereiden maak je eerst je suikerwater door alle ingrediënten te mengen in een pan en deze laat je 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Laat je suikerwater op het fornuis afkoelen.
  3. Steek vervolgens de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 180/200 graden.
  4. Klop nu voor het cake beslag de boter en suiker luchtig en wit.
  5. Voeg een voor een de eieren toe. Laat de keukenmachine zachtjes draaien en voeg het volgende ei pas toe als het eerdere ei opgenomen is.
  6. Voeg als laatste de bloem in een keer toe, laat het beslag nu niet meer te lang draaien. Als je het beslag nu te lang mixt zal het gaan schiften.
  7. Spatel het beslag nog rustig door tot alles goed gemengd is.
  8. Vet de cakevormpjes in en vul deze voor 2/3 met beslag.
  9. Bak de cakejes op de BBQ voor ongeveer 45 minuten. (draai halverwege je vormpjes een keer om)
  10. Klop ondertussen de slagroom tot yoghurt dikte.
  11. Haal de hangop uit de koelkast en schep deze van de theedoek in een bak. (het vocht mag weg)
  12. Meng de hangop met de geklopte slagroom en het vanille extract. Roer goed door tot een gladde hangop. (wil je hem zoeter voeg dan poedersuiker toe)
  13. Zet de hangop in de koelkast tot gebruik.
  14. Prik met een saté prikker in de cakejes om te kijken of ze gaar zijn. (als de prikker er schoon uitkomt zijn ze gaar)
  15. Haal de cakejes als ze wat afgekoeld zijn uit de vormpjes en zet op een bord,  prik gaatjes in de cakejes.
  16. Schep nu iedere 10 minuten suikerwater met een lepel over de cakejes. (doe dit een keer of 5 a 6)
  17. Snij ondertussen aardbeien in tweeën en doe deze in een bakje.
  18. Rook de aardbeien met een cold smoke generator voor ongeveer 20 minuten. (Ik gebruikte appel hout)
  19. Serveer de cakejes met de hangop en de aardbeien en besprenkel het geheel nog met een beetje suikerwater.
De cakejes hebben zicht helemaal volgezogen met het limoen suikerwater.
Het koud roken van aardbeien.