
Dit recept is gebaseerd op een 5 of 6 gangendiner
(30 minuten voorbereiding 45 minuten bereiden)
Ingrediƫnten:
1 plak (roomboter) bladerdeeg p.p.
80 gram bavette p.p.
1 ei losgeklopt om het bladerdeeg in te smeren
250 gram gezouten roomboter
1 theelepel gemalen peper
3 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels kraanwater
Zout
4 eieren (maar L)
1 citroen
1 theelepel pink devil
(Gerookt) grof zout
Benodigdheden:
BBQ met deksel en mogelijkheid tot indirect bereiden.
BBQ handschoenen.
Deksel van een Dutch Oven of een skillet.
Garde.
Kwastje om het bladerdeeg in te smeren
Thermometer.
Bakpapier.
Bereiding:

- Haal het gewenste aantal plakken bladerdeeg uit de vriezer en laat deze onder plasticfolie ontdooien.
- Als het bladerdeeg ontdooid is steek je de BBQ aan en maak je deze gereed voor een indirecte bereiding op 180 graden. Leg gelijk je deksel van de Dutch Oven of je skillet op de BBQ.
- Snij het bladerdeeg in de vorm van kerstbomen en leg ze per stuk op een bakpapiertje. Draai de takjes 1 of 2 keer om.
- Klop een eitje los en smeer de boompjes in met het ei. Strooi wat (gerookt) grof zout op de boompjes.
- Leg de boompjes in de deksel van de Dutch Oven of in de skillet en bak ze tot de boompjes mooi krokant zijn. Herhaal dit tot alle boompjes gebakken zijn.
- Smelt ondertussen 250 gram boter tot het eiwit naar de bodem is gezakt. Giet de heldere bovenlaag (vet) in een bakje. Gooi het overgebleven eiwit weg.
- Doe de witte wijnazijn, peper, zout en het water in een pan en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat voor 1/3 inkoken.
- Laat het mengsel een beetje afkoelen.
- Splits de eieren en gooi het eiwit weg. Klop de dooiers los en voeg 1 eetlepel water toe. Roer het geheel nog goed door.
- Breng een laag water aan de kook en hang hier je witte wijnazijn mengsel boven (au bain-marie).
- Verwarm het witte wijnazijn mengsel langzaam en voeg de eidooiers toe. Klop de eidooiers gaar. Let op blijf goed roeren ander krijg je stukjes (roerei).
- Gaat het te snel haal je het mengsel even weg van de warmtebron en klop je even zonder warmte er onder.
- De saus is goed als er een lint aan de garde blijft hangen.
- Voeg nu druppelsgewijs de geklaarde boter toe. Blijf goed roeren/kloppen.
- Pers de citroen uit.
- Voeg 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel pink devil en evt. peper en zout toe aan de saus.
- Zet de saus weg met de deksel op de pan op een wat warmere plek (bijvoorbeeld in de magnetron die niet aanstaat).
- Maak nu de BBQ gereed voor een directe bereiding.
- Grill de bavette tot een kerntemperatuur van 49/50 graden.
- Laat de bavette 10 minuten rusten onder aluminiumfolie en snij deze daarna haaks op de draad in dunne plakjes.
- Serveer de kerstboompjes met de bavette en hollandaisesaus.
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je er van vond, en vergeet me niet te noemen/taggen op Instagram/Facebook.