(10 minuten voorbereiding, 5 dagen pekelen, 1 dag drogen)
Ingrediƫnten:
1 kg varkensfilet aan een stuk
20 gram zout
20 gram suiker
2,5 gram nitriet zout (of de zoals beschreven op de verpakking)
5 gram zwarte peper
10 gram ahorn siroop
Benodigdheden:
BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden
Ziplock zakje
Mengkom
Zorg er voor dat al je benodigdheden goed schoon zijn en werk zeer hygiƫnisch.
Bereiding:
- Haal de varkensfilet uit de verpakking en dep deze droog met een stukje keukenpapier. Doe de varkensfilet in een grote bak of in een ovenschaal.
- Meng het zout, suiker, peper en nitriet zout in een bakje.
- Bestrooi de varkensfilet met de pekelmix. Zorg dat je alle kanten goed raakt met de pekelmix.
- Doe de varkensfilet in de ziplock zak en doe alle pekelmix die nog in de ovenschaal zit er ook bij.
- Voeg nu de ahorn siroop toe in de ziplock zak.
- Sluit de ziplock zak zo luchtdicht mogelijk af en leg de bacon (in wording) in de koelkast.
- Laat de varkensfilet nu 5 dagen pekelen en draai de zak iedere dag een keer om.
- Haal na 5 dagen de bacon uit de ziplock zak en spoel deze af onder koud stromend water.
- Dep de bacon droog met keukenpapier en leg de bacon nu op een rekje, plaats de bacon op het rekje in de koelkast en laat 24 uur drogen.
- Na de 24 uur drogen kan je kiezen of je de bacon nog wil roken op de BBQ of dat je hem zo gebruikt.
Niet roken: Doe nu wat grof maismeel in een bak en haal hier de bacon door. Snij de bacon in dunne plakken en bak deze in een pan voor bijvoorbeeld een club sandwich, of bij een eitje.
Wel roken: steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110 graden. Leg de bacon op de BBQ en voeg het kersen rookhout toe. Gaar de bacon tot een kerntemperatuur van 58 graden. Laat de bacon afkoelen en snij deze in dunne plakken.
De bacon verwerken in een club sandwich? Hier vind je een mooi recept.
Heb je dit recept van de Canadese bacon gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.