Fish and chips

Een lekker bordje fish and chips.

(20 minuten voorbereiding, 60 minuten bereiden) recept voor 2 personen.

Ingrediƫnten:

2 hele dorades

1 venkel

1 citroen

Het gewenste gewicht aan aardappelschil

Sea rub

Porter rub

4 eetlepels mayonaise

olijolie

Benodigdheden:

BBQ met deksel en mogelijkheid tot indirect bereiden

Thermometer

Ovenschaal

keukenpapier

Blender

Aluminiumfolie

Dorades indirect op de BBQ.
Venkel en citroen voor het garen.

Bereiding:

  1. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 180 graden.
  2. Schil de aardappels en doe de schillen in een bak met koud water.
  3. Was de aardappelschillen goed af, zodat al het zand er af is.
  4. Maak de aardappelschillen zo goed mogelijk droog met keukenpapier.
  5. Doe de aardappelschillen in een ovenschaal en besprenkel deze met olijfolie.
  6. Kruid de aardappelschillen met de porter rub en zorg dat alle schillen gekruid zijn.
  7. Snij de venkel door en leg 1 helft in de koelkast voor later.
  8. Snij een halve citroen in plakjes.
  9. Leg 1 helft van de venkel op aluminiumfolie en leg hier 4 plakjes citroen bij.
  10. Vouw de folie dicht en leg het pakketje op de BBQ.
  11. Zet de schaal met aardappelschillen ook op de BBQ.
  12. Rooster de aardappelschillen tot deze krokant zijn. Schep de schillen iedere 10 minuten om en let goed op dat ze niet verbranden. Bij mij waren ze na ongeveer 30 minuten krokant.
  13. Haal na ongeveer 30 minuten het pakketje met venkel van de BBQ .
  14. Laat de venkel iets afkoelen.
  15. Verwijder de groene stengels van de gegaarde venkel en snij de venkel in kleine stukjes.
  16. Doe de stukjes in de mixer en voeg hier de mayonaise aan toe. Mix de venkelmayonaise tot een zo glad mogelijke saus.
  17. Breng de venkelmayonaise op smaak met peper en zout en de sea rub.
  18. Snij nu de huid van de dorade aan beide kanten in en bestrooi deze met de fish rub.
  19. Wrijf de rub goed in de snede die je gemaakt hebt.
  20. Snij de andere helft van de venkel in plakjes en vul hier de dorade mee. Doe het zelfde met halve citroen.
  21. Leg de dorade op de BBQ.
  22. Draai de dorade na ongeveer 10 minuten voorzichtig om.
  23. Gaar de dorade tot een kerntemperatuur van 60 graden.
  24. Als de kerntemperatuur bereikt is haal je de dorade van de BBQ en laat je deze nog even rusten.
  25. Zet ondertussen je aardappel terug op de BBQ om deze nog even op te warmen.
  26. Serveer de dorade met de aardappel en een schaaltje van de venkelmayonaise.

Maak je liever iets anders met vis? Probeer dan deze zalm burnt ends eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facevook.