(1,5 uur voorbereiding, 1,5 bereiden)
Ingrediënten:
4 kipfilets
1 liter brine (pekel) ik gebruikte deze gold brine
1 chunck beech
1 handje appel snippers of 1 (kleine) chunck
Benodigdheden:
BBQ met deksel en mogelijkheid tot indirect bereiden.
Aluminiumfolie
Thermometer
Het recept voor de yoghurtdressing vind je onderaan deze pagina.
Bereiding:
- Maak de brine (pekel) zoals op de verpakking vermeld. Ik los de pekel altijd op in de helft van het water, zo kan ik de andere helft later koud toevoegen. Dan is je brine eerder terug gekoeld.
- Maak de brine een dag van te voren, zo zorg je er voor dat deze goed koud is.
- Als de brine goed koud is leg je de kipfilets hier 1 uur in. Zorg dat de kipfilets goed onder liggen en zet de bak in de koelkast.
- Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 120/130 graden.
- Haal na een uur de kipfilet uit de brine en spoel deze goed af onder koud stromend water.
- Dep de kipfilets goed droog en laat deze 30 minuten drogen in de koelkast.
- Leg voordat je de kipfilet op de BBQ legt je rookhout in de brandende houtskool, wacht even tot je rook hebt en leg dan de kipfilets er op.
- Prik je thermometer in de het dikste gedeelte en de dikste kipfilet.
- Stel je thermometer in op 63 graden. Doe deksel dicht en laat de BBQ en rook zijn werk doen.
- Heeft de kip de kerntemperatuur van 63 graden bereikt? Stel dan een timer in op 14 minuten. (deze manier van bereiden heb ik van Noskos)
- Na 14 minuten heb je je eigen gerookte kipfilet, die heerlijk is op een salade of op brood.
Ik eet de kipfilet regelmatig in een salade. Om de salade aan te maken gebruik ik een eigen gemaakte yoghurtdressing. Wil je deze ook maken? Lees dan verder.
Ingrediënten yoghurtdressing:
5 eetlepels magere yoghurt
3 eetlepels mayonaise
1,5 theelepel cajun kruiden (ik gebruik deze)
1 theelepel S.P.G (salt pepper garlic) bijvoorbeeld van Fyrespices
Bereiding:
- Doe alles in een kommetje en meng het door elkaar.
- Breng de dressing druppelsgewijs aan op je salade.
Geloof me, als je dit recept 1 keer gemaakt hebt wil je nooit meer kant & klare gerookte kipfilet.
Je bewaard de kip makkelijk in de vacuüm en in de vriezer.
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je er van vind, en vergeet me niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.