Gevulde koeken

Een bordje verse gevulde koeken.

(45 minuten voorbereiding, 30 minuten bereiden)

Recept voor 12 gevulde koeken.

Ingrediënten:

100 gram suiker

200 gram koude roomboter

Rasp van 1 limoen

Mespuntje zout

6 gram bakpoeder

300 gram bloem

300 gram amandelspijs

3 eieren

1 handje amandelschaafsel

Tony rub

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Pizzasteen

Bakpapier

Keukenmachine

Deegroller

BBQ handschoenen

Spuitzak

Bakpapier

De pizzasteen vol met gevulde koeken met een beetje rub er op.

Steker van 10 cm doorsneden ( heb je geen steker pak dan een glas)

Bereiding:

De uitgestoken schijfjes deeg.
  1. Breek 1 ei en klop deze goed los.
  2. Snij de koude boter in blokjes en doe deze in de kom van de keukenmachine, voeg hier de suiker, limoenrasp en de helft van het losgeklopte ei aan toe. Meng dit kort op de laagste stand van de keukenmachine.
  3. Voeg nu de bloem, zout  en bakpoeder toe en meng het geheel tot een kruimelig deeg.
  4. Haal het deeg  uit de kom en druk het met je handen samen op het aanrecht. Zorg dat je een gladde vierkante plak maakt.
  5. Probeer het deeg zo snel mogelijk de vormen zodat de boter zo koud mogelijk blijft. (Dit deeg verwerk je het makkelijkste als het koud is)
  6. Pak de plak deeg in met plasticfolie en leg 15 minuten in de vriezer.
  7. Steek ondertussen de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 190 graden.
  8. Haal de amandelspijs uit de verpakking en voeg hier 1 ei aan toe, kneed het ei goed door de amandelspijs tot dat je geen stukjes meer voelt.
  9. Doe de amandelspijs in een spuit zak.
  10. Haal het deeg uit de vriezer en leg deze op een met bloem bestrooid aanrecht.
  11. Rol het deeg uit tot deze een dikte van een €1 munt. Draai het deeg telkens om en zorg dat beide kanten goed bebloemd zijn, zo zorg je er voor dat het deeg niet gaat plakken.
  12. Knip een stuk bakpapier ter grote van je pizzasteen en leg deze op een bord of plateau.
  13. Steek 24 rondjes uit het deeg. Mocht je er geen 24 uithalen, pak dan telkens de stukjes die je over hebt bij elkaar en rol deze opnieuw uit.
  14. Leg zoveel mogelijk rondjes deeg op het bakpapier als je kwijt kan.
  15. Spuit in het midden ongeveer 30 gram amandelspijs en leg hier een 2e rondje deeg op.
  16. Herhaal dit tot je al de rondjes deeg op je bakpapier hebt gedaan.
  17. Druk nu voorzichtig met je handpalm de amandelspijs een beetje plat.
  18. Druk de randen goed aan met je duim en zorg dat de koeken helemaal afgesloten zijn. Je kan de koeken nog versieren door de randen met de achterkant van een vork aan te drukken.
  19. Klop nog 1 ei los bij het 0,5 losgeklopte ei wat je nog over hebt. En besmeer de koeken met het losgeklopte ei.
  20. Bestrooi de koeken met amandelschaafsel en laat ze 10 minuten staan.
  21. Leg tijdens het wachten de pizzasteen op de BBQ, dit doen we nu pas zodat de steen niet te heet is als de koeken er op gaan.
  22. Besmeer na 10 minuten de koeken nog een keer met ei.
  23. Leg de koeken op de pizzasteen en bak ze ongeveer 20 tot 30 minuten. De bak tijd is afhankelijk van de hitte van de BBQ en pizzasteen.
  24. Als de koeken goudbruin zijn haal je ze voorzichtig van de BBQ en laatje ze 30 minuten afkoelen.

Wil je nog een ronde koeken bakken? Haal dan eerst de pizzasteen minimaal 10 minuten van de BBQ, en leg deze weer terug als de steen iets is afgekoeld. Als de pizzasteen te warm is zal de onderkant van de koeken verbranden.

Maak je liever een ander zoet recept op de BBQ? Probeer dan dit recept eens.