
(15 minuten voorbereiding 60 minuten bereiden)
De bladerdeeg stengel zou je al een dag van te voren kunnen maken, bewaar deze dan in een luchtdicht bakje.
4 personen
Ingrediƫnten:
100 gram groene asperge tips (kleine groene asperges)
150 gram zalm filet (zonder huid)
2 sinaasappels
1 venkel
1 plak bladerdeeg
1 ei
Olijfolie (sinaasappel)
Rub of zout naar keuze
Peper en zout
Benodigdheden:
Ovenschaal
Rasp
Walnoot pellets (rook)
Aluminiumfolie
Thermometer
Mengkom
Bakpapier
Bereiding:

- Begin een dag van te voren met het maken van de bladerdeeg stengels.
- Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een bereiding met de pizza steen op 180 graden.
- Haal 1 plak bladerdeeg uit de vriezer en laat deze iets ontdooien.
- Klop 1 ei los en smeer het bladerdeeg in met het losgeklopte ei. Bestrooi vervolgens het bladerdeeg met de rub of het zout, snij nu reepjes en leg deze op een stukje bakpapier.
- Bak de stengels af op de pizza steen, dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
- Als de stengels klaar zijn laat je deze afkoelen en doe je ze in een luchtdicht bakje.
- Steek de volgende dag de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 150/160 graden.
- Verwijder de harde uiteinden van de groene asperge tips, en verwijder de groene stelen van de venkel.
- Snij de venkel in 4 stukken.
- Als de BBQ op temperatuur is besprenkel je de asperges en venkel met een klein beetje olijfolie en leg je deze op de BBQ.
- Voeg een klein handje walnoot pellets toe via het rookhout toevoer systeem.
- Gaar de asperges en de venkel tot deze beetgaar zijn. De asperge tips zullen eerder klaar zijn.
- Haal de groente van de BBQ als deze beet gaar zijn en laat iets afkoelen.
- Rasp nu 1 sinaasappel en doe de rasp en het sap in een ovenschaal.
- Snij de zalm filet in gelijke stukken en doe deze in de ovenschaal.
- Giet nu olijfolie in de ovenschaal tot de zalm net onder de olie staat. Voeg nog water peper en zout toe.
- Zet de ovenschaal op de BBQ en zet de onderste schuif helemaal dicht, en de bovenkant op een klein kiertje. We garen de zalm langzaam terwijl we de BBQ laten doven.
- Verwijder ondertussen de harde kern en de buitenste bladeren van de venkel en snij de venkel zo fijn mogelijk.
- Snij de groene asperges in de lengte door. (bewaar de 4 mooiste asperges om het gerecht af te garneren)
- Doe de venkel en asperges in een mengkom en meng goed door. Breng op smaak met peper en zout.
- Schil nu de sinaasappel en snij de partjes uit. Snij de partjes vervolgens in kleine stukjes.
- Wat je over hebt van de sinaasappel knijp je uit over de venkel en asperges.
- Voeg de stukjes sinaasappel toe en meng alles nog een keer goed door. Proef nog een keer en breng eventueel nog een keer op smaak.
- Als de zalm een kerntemperatuur van 48 (nog roze van binnen) heeft bereikt haal je deze van de BBQ.
- Leg wat van de salade in een bord en leg hier een stukje zalm op. Leg er een asperge tip en een bladerdeeg stengel bij.
De salade leent zich ook prima om lauw warm gegeten te worden.

