Ramen noodles met kip of gamba

In dit recept heb ik de bouillon op het fornuis gemaakt, natuurlijk kan je de bouillon ook op de BBQ maken.
(20 minuten voorbereiding 2 uur bereiden)
Ingrediënten:
Bouillon:
2 theelepels soja saus
2 kippen bouillon blokjes
1 theelepel miso pasta
2 witte uien (in halve ringen)
2 tenen knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
1 limoen blad (gedroogd)
2 liter water
1 theelepels 5 spice
1,5 theelepel gemberpoeder
Schillen van de gamba’s
Marinade kip:
3 eetlepels soja saus
1 theelepel sesamolie
2 theelepels miso pasta
0,5 theelepel chilipoeder (optioneel)
2 eetlepels royal umami (BBQ saus)
1 eetlepels pink devil
Overige ingrediënten:
1 winterpeen in dunne reepjes
1 pakje taugé
300 gram (kant & klare) woknoodles
4 kippendijen
1 rode peper
1 bosje koriander
8 gamba’s (met schil)
Benodigdheden:
BBQ met deksel en mogelijkheid om indirect te bereiden.
Saté prikkers
Dutch Oven (als je de bouillon op de BBQ wil maken)
Thermometer
Bereiding:
- Ontdooi de gamba’s en verwijder de schil. Zet de gamba’s weer koud tot gebruik.
- Verwarm in een (diepe) pan een scheutje sesamolie en bak hier de schillen van de gamba’s in aan. Als deze roze gekleurd zijn voeg je 1 liter water toen.
- Laat de schillen 15 minuten meekoken, schep de schillen na 15 minuten uit de pan.
- Voeg nu alle ingrediënten van de bouillon toe aan het kokende water en voeg nog 1 liter water toe.
- Laat de bouillon zachtjes 1,5 tot 2 uur koken/verwarmen.
- Maak ondertussen de marinade voor de kippendij door alle ingrediënten te mengen. Leg de kip in de marinade en zorg dat deze aan alle kanten geraakt is door de marinade. Laat de kip 1 uur marineren.
- Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 120 graden.
- Als de BBQ op temperatuur is kan de kip er op.
- Snij ondertussen de winterpeen in fijne reepjes. En hak de koriander.
- Snij de rode peper in dunne plakjes.
- Schep de sereh en limoen bladeren uit de bouillon, en breng de bouillon zo nodig nog verder op smaak.
- Spies de gamba’s aan 2 saté prikkers en gaar deze naast de kip op de BBQ.
- Als de kip een kerntemperatuur van 72 graden heeft is deze goed.
- Doe wat noodles, taugé, wortel, koriander in een diep (soep) bord en giet hier kokende bouillon op.
- Snij de kippendij in plakken en leg deze boven op de noodles en groenten.
- Garneer het geheel af met wat koriander en een paar plakjes rode peper.

