Gerookte speenvarken ham

Gerookte beenham | ChefsBBQTable
De gerookte ham.

Ingrediƫnten:

Speenvarken ham van 2800 gram

1 eetlepel honing

2 eetlepels mosterd

2 eetlepels water

Pekel:

200 gram (zee) zout

75 gram bruine suiker

1 theelepel komijnpoeder

2 blaadjes laurier

0,5 theelepel gemalen kruidnagel

1 eetlepel jeneverbessen

3 liter water

3 eetlepels (mosterd) rub ik gebruikt deze

Bondigheden:

BBQ met deksel en mogelijkheid tot indirect garen

Rookhout (appel en of kers) ik gebruikte witte port chuncks

Thermometer

Spuit

Bereiding:

  1. Maak de pekel door alle droge ingrediƫnten in een grote kom te doen. Voeg hier een halve liter heet water aan toe en roer goed door zodat het zout en de suiker oplossen. Voeg daarna 2,5 liter koud water toe en roer nogmaals goed door.
  2. Verwijder met een scherp mes voorzichtig de huid van de ham. Zorg er voor dat je zo min mogelijk vlees verwijderd. Snij nu de ham kruislings in, het insnijden is niet noodzakelijk maar het geeft een mooier eindresultaat. Injecteer de ham met de pekel, doe dit ongeveer iedere 2 centimeter.

3. Doe de ham in een ziplock zak en giet hier de pekel bij. Sluit de zak af met zo min mogelijk lucht er in en laat de ham 12 uur pekelen.

Beenham in de rook | ChefsBBQTable
Beenham in de rook.
  1. Haal na 12 uur de ham uit de pekel en spoel deze af onder koud stromend water. Maak de ham vervolgens droog met keukenpapier.
  2. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 140/150 graden. Als de BBQ op temperatuur is voeg je het rookhout toe en leg je de ham op de BBQ. Steek een thermometer in het dikste gedeelte van de ham en stel je thermometer in op een kerntemperatuur van 70 graden.
  3. Meng ondertussen de honing, mosterd en water. Roer dit tot een gladde saus.
  4. Als de ham een kerntemperatuur heeft van 60 graden besmeer je deze iedere 15 minuten met het honing mosterd sausje tot de ham een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt.
  5. Haal de ham van de BBQ en laat deze ongeveer 15 minuten rusten. Snij de ham in plakken en serveer deze op een zacht broodje met wat van de honing mosterd saus.
Broodje beenham | ChefsBBQTable
Broodje beenham.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.

Maak je liever iets met rund? Probeer dan deze beef ribfingers eens.