Steak gyros

Steak gyros recept | ChefsBBQTable

(45 minuten voorbereiden, 4 uur marineren, 30 minuten bereiden)

Ingrediënten:

Griekse pita:

350 gram bloem

125 ml water (lauwwarm)

75 ml melk (lauwwarm)

7 gram gist (gedroogd)

2 theelepels suiker

2 theelepels gedroogde oregano

1,5 theelepel rub (ik gebruikte deze)

Olijfolie

Zout

Humus:

400 gram kikkererwten uitgelekt

2 tenen knoflook

1 theelepel sesampasta (tahin)

Olijfolie

Peper en zout

Steak gyros:

800 gram bavette/maanvlees

300 ml olijfolie

2 eetlepels oregano (gedroogd)

2 eetlepels rode wijnazijn

4 tenen knoflook

Peper en zout

Tzatziki:

1 komkommer

2 tenen knoflook

5 eetlepels Griekse yoghurt

Peper en zout

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Deksel van de fire pan

Keukenmachine

Staafmixer

Ziplock zak

Cold smoke generator

Amandel rookmot

Deegroller

keukenpapier

Plasticfolie

Bereiding:

1 dag van te voren. Humus.

  1. Giet de kikkererwten af in een zeef en spoel deze af onder koud stromend water. Doe de kikkererwten in een ovenschaal en dep deze zo droog mogelijk met keukenpapier.
  2. Maak 2 tenen knoflook schoon en doe deze bij de kikkererwten.
  3. Vul de cold smoke generator met de rookmot zodat je ongeveer 1,5 uur rook hebt.
  4. Rook de kikkererwten en knoflook voor ongeveer 1,5 uur.
  5. Doe de kikkererwten en knoflook in een bak en voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe. Pureer de kikkererwten en knoflook zo fijn mogelijk tot je een gladde humus hebt. Voeg indien nodig extra olie toe. Zet de humus in de koelkast tot gebruik.

Dag van het eten:

Steak gyros recept | ChefsBBQTable
Steak gyros recept | ChefsBBQTable
  1. Begin met het maken van de marinade voor het vlees door de knoflook fijn te snijden. Doe de knoflook in een ziplock zak en voeg hier de oregano, rode wijnazijn, olijfolie, peper en zout aan toe. Proef de marinade en breng eventueel hoger op smaak.
  2. Snij de bavette haaks op de draad in reepjes en doe deze reepjes in de marinade. Sluit de zak en wrijf het vlees goed in met de marinade. Marineer het vlees minimaal 1 uur maximaal 4 uur in de koelkast.
  3. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een bereiding met directe en indirecte bereiding. Hang de deksel van de fire pan met de grill kant naar boven boven het directe gedeelte van de BBQ. Laat de BBQ tot een temperatuur van 180 graden komen.
  4. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kan het deeg voor de Griekse pita’s gemaakt worden. Doe het lauwwarme water, melk en de suiker in een litermaat en voeg hier de gedroogde gist aan toe. Roer goed door en zet het mengsel even aan de kant.
  5. Weeg ondertussen de bloem af en voeg hier 1,5 theelepel rub aan toe. Doe het bloemmengsel in de kom van keukenmachine.
  6. Als het gistmengsel een schuim laagje heeft voeg je deze toe aan de bloem en kneed je deze met de deeghaak, als er een deeg begint te ontstaan voeg dan 1,5 theelepel zout toe. Kneed het deeg verder in de keukenmachine tot een soepel deeg. (mocht het deeg wat droog zijn voeg dan een klein beetje water toe)
  7. Laat het deeg nu 1 uur rijzen in de met een theedoek afgedekte mengkom.
  8. Maak ondertussen 2 tenen knoflook schoon en snij de komkommer in grove stukken. Doe de gesneden komkommer en knoflook in een bak en pureer deze met een staafmixer.
  9. Giet de gepureerde komkommer in een zeef en laat goed uitlekken (30 minuten).
  10. Doe de uitgelekte komkommer in een mengkom en voeg hier 5 eetlepels Griekse yoghurt aan toe. Meng alles goed en breng op smaak met peper en zout. Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik.
  11. Als het deeg verdubbeld/gerezen is haal je het uit de kom en verdeel je heet in 6 gelijke delen. Maak van iedere portie een balletje.
  12. Rol de balletjes uit tot deze de dikte van een 0,20 eurocent hebben.
  13. Bak de pita’s op de deksel van de fire pan aan beide kanten goudbruin.
  14. Bewaar de warme pita’s in een handdoek, zo blijven ze warm en flexibel.
  15. Draai de deksel van de fire pan nu om zodat de plancha kant boven is.
  16. Bak nu de gemarineerde bavette reepjes  om en om bruin. (Leg niet te veel vlees in een keer op de plancha, bak de bavette reepjes in 2 of drie keer.
  17. Bak ondertussen ook wat aardappeltjes of frietjes.
  18. Laat de steak gyros ongeveer 10 minuten rusten na het bakken.
  19. Serveer de steak gyros met de gerookte humus, tzatziki en de Griekse pita.

Ik serveerde er nog een salade van komkommer, tomaat en feta bij.

Maak je liever iets uit de Portugese keuken? Probeer dan deze Bifana eens!

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vond en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.