Surf & Turf

Ribeye met mosselen, zoete aardappel crème en kruidenolie

(15 minuten voorbereiding, 45 minuten bereiden)

Ingrediënten:

4 kleine zoete aardappel, of 2 grote.

200/300 gram ribeye

1 kg mosselen

2 eetlepels koksmelk (of kookroom)

20 gram peterselie

1 rode peper (zonder zaadjes)

1 eetlepel BBQ rub. Ik gebruikte deze omdat bier en mosselen goed samen gaan.

Olijfolie

Peper & zout

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Aluminiumfolie

Keukenmachine

Mengkom

Schuimspaan

BBQ tang

Rode wijn rookhout

Bereiding:

De mosselen op het rooster met rode wijn rook.
Een gegrilde ribeye met een mooie ruit.
  1. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een directe bereiding op 150 graden zonder rooster.
  2. Pak de zoete aardappelen in met aluminiumfolie en leg deze in de brandende houtskool.
  3. Vul ondertussen de gootsteen met water en was hier de mosselen in. Kapotte en drijvende mosselen gooi je weg.
  4. Doe de mosselen in een bak en zet in de koelkast tot gebruik.
  5. Draai na ongeveer 15 minuten de pakketjes met aardappel om.
  6. Voel na 30 minuten of de aardappels zacht zijn, als ze zacht zijn haal je ze met de tang uit de houtskool en laat je ze iets afkoelen.
  7. Leg nu het rooster op de BBQ en laat de temperatuur van de BBQ klimmen tot 200 graden.
  8. Doe de peterselie, rode peper, rub en een scheut olijfolie in de keukenmachine, draai alles zo fijn mogelijk.
  9. Voeg extra olijfolie toe tot je een vloeibare kruidenolie hebt. Breng de olie op smaak met peper en zout.
  10. Verwijder de schil van de zoete aardappels en doe de aardappels in een mengkom.
  11. Voeg hier de kokosmelk of kookroom aan toe en roer met een vork goed door, tot je een grove crème hebt. Dek de crème af met folie en zet op een warme plek weg.
  12. Gril de ribeye tot een kerntemperatuur van 50 graden.
  13. Dek de ribeye losjes af met aluminiumfolie en laat rusten.
  14. Leg nu de mosselen direct op het rooster van de BBQ. Zorg er voor dat ze niet te veel op elkaar liggen.
  15. Doe de deksel dicht en voeg de rode wijn rookhout toe.
  16. Gaar de mosselen voor ongeveer 5 tot 8 minuten, tot ze allemaal openstaan.
  17. Snij de ribeye in dunne plakjes en bestrooi met zout.
  18. Smeer een flinke lepel zoete aardappel crème op een bord.
  19. Schep de mosselen met de schuimspaan van de BBQ en doe ze in een bak.
  20. Leg wat plakjes ribeye op de crème van zoete aardappel, leg hier wat mosselen bij en besprenkel het geheel met wat kruidenolie.

Mocht je in het bezit zijn van spuitzaken, dan kan je ook nog puntjes zoete aardappel crème op het bord doen.

Maak je liever een andere soort surf & turf? Probeer dan deze surf & turf brugger eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.