Tompouce met asperges en zalm

Krokant bladerdeeg met gerookte zalm en geroosterde asperges.

(30 minuten voorbereiding 45 minuten bereiding)

Je kan de Hollandaisesaus op de BBQ maken maar maak je hem voor de eerste keer zou ik adviseren om deze op het fornuis te maken. Zo kan de temperatuur iets beter beheersen.

Ingrediënten:

2 asperges per persoon

1 plak bladerdeeg per tompouce

1 plak gerookte zalm per tompouce (als je nog zelf gemaakte hebt gebruik je die natuurlijk)

2 eieren (voor de crumble)

2 eigelen (voor de Hollandaisesaus)

125 gram gezouten roomboter

2 eetlepels witte wijnazijn

2 eetlepels water

1 (partje) citroen

1 klein handje peterselie of kervel

Peper & zout

Olijfolie

1 handje amandel schaafsel

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Pizza steen

BBQ handschoen

Bakpapier

Kwastje (om het bladerdeeg in te smeren)

Dunschiller of asperge schiller

Deegroller

Bereiding:

Het bladerdeeg op de pizzasteen
  1. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat deze een beetje ontdooien. ( je hebt 1 plak bladerdeeg per tompouce nodig)
  2. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding met de pizza steen op 180 graden.
  3. Snij de bladerdeeg door de midden en leg de 2 helften op elkaar. (laat het plastic velletje er op zitten)
  4.  Rol 2 keer heen en weer over de bladerdeeg zodat de 2 helften goed aan elkaar zitten.
  5. Knip een stuk bakpapier ter grote van je pizza steen, verwijder het plastic velletje van de bladerdeeg en leg het bladerdeeg op het bakpapier.
  6. Scheid 2 eieren, het eiwit mag je weg gooien en het eigeel doe je in een bakje.
  7. Klop het eigeel los en voeg 1 eetlepel water toe, roer dit goed door.
  8. Smeer de bovenkant van het bladerdeeg in met eigeel en bestrooi met een beetje amandelschaafsel.
  9. Zet de rest van het eigeel in de koelkast. (deze ga je gebruiken voor de Hollandaisesaus)
  10. Leg het bladerdeeg met het bakpapier op de pizza steen en bak het bladerdeeg tot het “opgeblazen” en krokant is. (dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten)
  11. Kook ondertussen 2 eieren (hard gekookt).
  12. Schil de asperges en snij de harde uiteinde aan de onderkant er af.
  13. Besprenkel de asperges met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
  14. Als de eieren gekookt zijn pel je deze en hak je ze fijn. Doe de gesneden ei in een bakje en zet deze in de koelkast tot gebruik.
  15. Haal het bladerdeeg van de BBQ als deze krokant is. Haal de pizzasteen van de BBQ en leg deze aan de kant. (Zorg van te voren dat je een plekje vlak bij de BBQ hebt waar je de hete steen neer kan leggen. En vergeet je handschoenen niet!)
  16. Zet nu een pannetje (op het fornuis) en doe de roomboter er in, verhit de boter tot het eiwit naar onder gezakt is. Giet de geklaarde boter in een bakje, zorg er voor dat het eiwit (witte) in pan blijft (dit mag je weggooien)
  17. Leg de asperges op de BBQ en rooster deze tot ze beetgaar zijn. Draai de asperges na 5 minuten om zodat ze niet verbranden.
  18. Doe nu de witte wijnazijn en 2 eetlepels water in een pannetje en voeg daar wat peper en zout aan toe. Kook het mengsel voor 1/3 in.
  19. Haal de asperges van de BBQ als deze beetgaar zijn. Leg ze even weg onder aluminiumfolie.
  20. Zet het vuur uit onder het witte wijnazijn mengsel.
  21. Giet al roerend het eigeel bij de wijnazijn en klop tot je er linten aan de garde blijven hangen. (Blijf goed roeren anders krijg je roerei)
  22. Voeg nu druppelsgewijs en onder goed roeren de geklaarde boter toe tot je een Hollandaisesaus hebt waar je linten in kan trekken.
  23. Knijp 1 partje citroen uit in de Hollandaisesaus en roer goed door. Zet de saus nu afgedekt weg.
  24. Snij het bladerdeeg door en beleg de onderkant met een plak gerookte zalm, snij een asperge eerst in de lengte door en daarna door de midden.
  25. Verdeel de gesneden asperge over de gerookte zalm, verdeel er wat Hollandaisesaus over en daarna wat van de gehakte ei.
  26. Hak de peterselie of kervel zo klein mogelijk en strooi een beetje over de ei crumble.
  27. Leg de bovenkant van tompouce er op en het gerecht is klaar.
De geroosterde asperges.
Het bladerdeeg net na het bakken.

Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je er van vind en vergeet me niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.