Gerookte eendenborst salade

Een bord met vers gerookte eend en een frisse salade.

(15 minuten voorbereiding 60 minuten bereiden)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

2 eendenborsten

4 eetlepels suiker

0,5 liter jus de Orange of Orangina

6 eetlepels azijn

1 a 2 stronken witlof

1 appel met schil

1 handje walnoten

Peper en zout

Olijfolie

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Appel pellets (rook)

Thermometer

Aluminiumfolie

Gietijzeren pan

Garde

Mengkom

Bereiding:

De eend na het roken.
  1. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een directe en indirecte bereiding op 150 graden ongeveer.
  2. Zet de gietijzeren pan op de BBQ en doe hier de 4 eetlepels suiker in.
  3. Laat de suiker voorzichtig karamelliseren.
  4. Blus de karamel af met jus de Orange of Orangina. (pas op voor het spetteren)
  5. Voeg de 6 eetlepels azijn toe en laat het geheel rustig voor 2/3 inkoken. Doe dit boven het indirecte gedeelte anders kookt het over.
  6. Als de jus de Orange is ingekookt haal je deze van de BBQ en giet je hem over in een mengkom, laat het mengsel afkoelen.
  7. Maak de BBQ nu gereed voor een indirecte bereiding op 110/120 graden.
  8. Haal de eendenborsten uit de koelkast en snij de vet kant kruislings in. Probeer alleen in het vet te snijden en niet in het vlees zelf.
  9. Bestrooi de eendenborsten aan beide kanten met peper en zout.
  10. Leg de eendenborsten met de vet kant naar boven op de BBQ en voeg een hand appel pellets toe via het rook toevoer systeem.
  11. Draai na ongeveer 20 minuten de eendenborsten om met de vet kant naar beneden.
  12. Gaar de eendenborsten tot een kerntemperatuur van 55 graden.
  13. Laat de eendenborsten rusten onder aluminiumfolie.
  14. Voeg nu langzaam en al roerend olijfolie toe aan het jus de Orange mengsel. Blijf olie toevoegen tot je een dressing hebt.
  15. Snij nu de witlof in zo’n fijne mogelijke reepjes (snij de harde bittere kern niet mee).
  16. Doe het zelfde met de appel en meng de appel met de witlof.
  17. Giet er een beetje sinaasappel dressing op en breng op smaak met peper en zout.
  18. Leg wat sla op een bord, snij de eendenborst in dunne plakjes en leg deze bij de sla.
  19. Voeg nu wat witlof salade en walnoten toe.
  20. Besprenkel het geheel met wat extra sinaasappel dressing.

Maak je liever een salade met vis? Probeer dan deze eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je er van vind, en vergeet me niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.