Adana kebab rolletjes
Deze kebab rolletjes wil je gewoon maken! Normaal word de kebab op een spies bereid , in dit recept maken we er rolletjes van met wat geraspte kaas. Bij de adana kebab rolletjes serveren we een yoghurt munt sausje en een tomaten salsa.
Italiaanse smash burger
Een van de trends in BBQ land is de smash burger. Dit is een hamburger die tijden het bakken zo plat mogelijk word gedrukt, waardoor je een hele mooie korst (Maillardreactie) krijgt. Bij BBQuality hebben ze nu smash burgers in het assortiment die al gekruid zijn. Met de Italiaans gekruide smash burger maakte ik deze heerlijke burger. Ik serveer de burger met een pancetta jam.
Curry shots
Een lekker snackje tijdens het kijken van voetbal is nooit een slecht idee. Deze curry shot zijn de perfecte snack om te serveren bij een heerlijk potje bier. Deze shots zijn gemaakt van Duitse curry worst en de echte Duitse curry worst saus.
Bacon bonbon
De burnt ends kennen we ondertussen wel dus ik dacht; het is tijd voor een echte bonbon van de BBQ. Heerlijk gepekeld en gerookt buikspek omwikkeld met chocolade. Je eet er geen bak van leeg maar het is zeker een lekkere en leuke toevoeging op een BBQ borrelplank. Of als afsluiter van een gezellige BBQ.
Teriyaki gerookte eendenborst
Een gerookt eendenborstje kan ik altijd waarderen. In dit recept gaan we de oosterse kant op met de eendenborst. De eend word gemarineerd in een teriyaki marinade. We serveren de eend met gewokte noodles, cashewnoten en Japanse mayonaise.
Entrecote met pico de gallo
Een mooie gegrilde steak gaat er altijd wel in denk ik zo! En als daar dan ook nog eens een lekkere salsa/saus bij zit is het helemaal feest. De pico de gallo is een Mexicaanse salsa die perfect bij de gegrilde entrecote past. Je kan hem zelf zo pittig maken als je wil. Lust je geen koriander? Dan laat je deze er ook gewoon uit.
Gevulde zalmfilet met asperges
Zalm en asperges is een combinatie die je (bijna) overal tegenkomt. Daarom ben ik ook met deze 2 prachtige ingrediënten aan de slag gegaan, het verschil is dat ik zalmfilet gevuld heb met gamba’s. Benieuwd hoe ik het gedaan heb? Klik dan op het recept.
Kreeftenstaart in bonemarrow melt
Dit recept is mijn versie van de Amerikaanse lobster roll. De wilde kreeftenstaart garen we in de runder merg. We serveren er een zwarte Hollandaisesaus bij, deze is zwart door de rub die ik gebruikt heb.
Iberico varkenshaas
Iberico is het prachtige varkensvlees uit Spanje. Het is heel mooi smaakvol vlees met een mooie vetmarmering. In dit recept serveren we er gegratineerde krieltjes en champignons bij. De Iberico varkenshaas vullen we ook nog.
Steak Bánh mì
De Bánh mì is een brood wat afgeleid is van de Franse baguette. Het grote verschil is dat de Bánh mì luchter is en een dunnere korst heeft. In de meeste gevallen word de Bánh mì geserveerd met varkensvlees (buikspek). In dit geval heb ik er een steak versie van gemaakt.
Black pepper beef
Black pepper beef is een veel gegeten gerecht uit de Oosterse keuken. In dit recept gaan we aan de slag met lekkere malse ossenhaaspuntjes. De ossenhaaspuntjes brengen we op smaak met gerookte zwarte peper.
Angus picanha brisket style
Picanha is een vaak gebruikt stuk vlees op de BBQ. Meestal word de picanha in steaks gesneden en kort en heet gegrild. In dit recept gebruiken we een mooie vette angus picanha die low&slow gegaard word als brisket. Het resultaat mag er zeker zijn en smaakte zeer goed!
Wagyu ramen
Ramen is een gerecht uit de Japanse keuken, het bestaat uit noedels die geserveerd worden met een bouillon en diverse toppings. In dit recept gebruiken we mooi dun gesneden wagyu sukiyaki slices. Benieuwd wat ik er nog meer bij serveer? Kijk dan snel naar het recept.
(koud) gerookte saté saus
Saté saus of pindasaus is een saus die vaak gegeten word bij een BBQ. Dan is het toch geweldig om deze saus ook een BBQ twist te geven door hem helemaal zelf te maken, en een heerlijke rooksmaak mee te geven door de pinda’s eerst koud te roken? Benieuw hoe je deze saus maakt? kijk snel naar het recept.
Stoofvlees uit de Fire Pan
Met de koude temperaturen is het heerlijk om een pannetje stoofvlees te maken. Door het stoofvlees op de Monolith te maken kan je het vlees eerst nog even wat rook meegeven voordat je begint met stoven.
Kalfsmuis met tonijn (vitello tonnato)
Kalfsvlees en tonijn is een hele bekende combinatie genaamd vitello tonnato. In dit recept vlinderen we de kalfsmuis en deze vullen we met verse tonijn steak.
A5 Wagyu tournedos
Wagyu, het meest exclusieve stukje rundvlees wat er te koop is. En de tournedos is ook een super zacht stukje rund. Moet je je de Wagyu tournedos eens voorstellen! In dit recept serveren we de Wagyu tournedos met gestoofde spitskool en een sesam gochujang kletskop.
Oosterse bavette
Bavette is een veelzijdig stukje vlees. Waar het vroeger gebruikt werd om te stoven word het nu bijna alleen nog maar als steak bereid. In dit recept geven we de bavette heerlijke Oosterse smaken en serveren we er gebakken groentes en rijst bij.
Wagyu met shiitake bouillon
Wagyu, een van de meest exclusieve soorten rundvlees die er bestaat. De Wagyu entrecote blokjes hebben een perfect formaat om kennis te maken met de fantastische smaak en textuur van Wagyu. In dit recept serveren we er een shiitake bouillon bij.
Gevulde wildzwijnhaas
De herfst heeft zijn intrede weer gedaan en dat betekend dat het wildseizoen weer begonnen is. Ben je nou niet zo’n liefhebber van wild dan is de wildzwijnhaas een perfect stukje wild. De smaak is een stuk subtieler en de structuur is mega zacht. In dit recept combineren we de wildzwijnhaas met pompoen, aardappelpuree en een jus van eekhoorntjesbrood.
Steak gyros
Gyros, ik ken maar weinig mensen die dit niet lekker vinden. En de meeste mensen kennen het alleen van varkensvlees. Maar de steak gyros zag ik de afgelopen vakantie bij veel restaurants op de kaart staan. Voor mij een rede om daar eens zelf mee aan de slag te gaan. Bij de steak gyros serveren we een gerookte humus en Griekse pita broodjes.
T-bone steak met zoete pompoen
De T-bone steak is niet alleen een prachtige steak om te zien maar ook heel lekker! Bij deze prachtige T-bone steak serveren we gegrilde pompoen met honing en een koud gerookte tijm boter.
Zoete aardappel gratin
Naast een goed stuk vlees of vis zijn de bijgerechten ook belangrijk bij een BBQ. Deze zoete aardappel gratin met geitenkaas en honing zet je relatief makkelijk op tafel. Het voordeel is dat je de skillet gewoon op tafel zet en dat iedereen lekker zelf op kan scheppen.
Leftover brisket sandwich
Soms, heel soms heb je wel eens iets over. Zo had ik wat brisket over en dat is natuurlijk zonde om weg te gooien dus ging ik denken wat kan ik er mee maken. Zo kwam ik op deze heerlijke brisket sandwich. Een super smaakvol brood gevuld met courget en brisket.
Lamsrack met tabouleh salade
Lamsvlees: niet iedereen is er fan van. Ik wel! Het mooie zachte vlees en de smaak maken mij echt blij. In dit recept serveren we de lam met een lekker frisse tabouleh salade. Dit is een salade met bulgur.
CCC (ChimiChurri Chicken)
Een lekkere snack van de BBQ mag niet ontbreken bij een gezellige borrel. En kip van de BBQ is altijd smakelijk. Deze chimichurri chickenwings zullen er zeker goed in gaan! En ze zijn ook nog eens makkelijk te maken.
Kalfspicanha rollade
Een rollade van kalfspicanha met citroen, tonijnmayonaise en gemarineerde cherry tomaatjes. Dit alles geserveerd op een kruiden toast. Een lekker recept voor een warme zomerse dag.
Iberico buikrib met limoen
Het Iberico varken heeft een karakteristieke nootachtige smaak en zijn mooi vet. Omdat de spareribs wat vetter zijn past de crème fraiche en het fris/zure van de limoen perfect bij deze buikrib. 1 tip: zet de servetjes maar vast klaar want je krijgt gegarandeerd vieze vingers!
Clu(b)b sandwich
Wist je dat het woord club in club sandwich een afkorting is van: chicken lettuce under bacon. Als je het vorige recept van de beef bacon hebt gemaakt dan heb je aardig wat plakjes bacon in de koelkast liggen. Ideaal om een heerlijke clu(b)b sandwich te maken met je zelf gemaakte beef bacon in plaats van kant en klare bacon.
Beef bacon
Ja je leest het goed, bacon van rund. Deze bacon is gemaakt van een in Nederland (nog) niet zo’n bekend stuk rundvlees, de runder buik. De runder buik is eigenlijk het zelfde als de varkensbuik (buikspek). De beef bacon lijkt best veel op “gewone”bacon maar is iets steviger van structuur.
Dry aged tomahawk steak met kruidenkorst
Een mooie steak van de gril is altijd een goed idee toch? Een dry aged tomahawk steak is een nog beter idee! De mooie smaak van het dry agen word in dit recept gecomplimenteerd door de groene kruidenkorst.
Zalm burger met gestoomde asperges
Zalm en asperges is al een hele oude combinatie die super goed smaakt. In dit recept word alles op de BBQ bereid, de asperges stomen we met witte wijn en kruiden in de Fire pot. De deksel van de Fire Pot gebruiken we om de zalm burgers te bakken.
Bizon entrecote met olijvenjam
Dit is weer een bi(j)zonder lekker recept! Het mooie bizon vlees moet je echt een keer geprobeerd hebben. Alle stukken die ik heb mogen proeven waren allemaal lekker! In dit recept serveren we een bizon entrecote met gegrilde asperges en olijvenjam.
Gekonfijte asperges
Dat je veel verschillende bereidingen kan geven aan asperges is geen geheim, maar heb jij ze wel eens gekonfijt? Ik heb de asperges op de BBQ gekonfijt in runder merg. Runder merg is echt heel smaakvol en perfect om de asperges in te konfijten. Bij asperges serveren we Iberico spareribs.
Pittige pig shots
Pig shots zijn ideale hapjes om te serveren tijdens een borrel. Deze variant heeft een klein pitje omdat we geen rookworst gebruiken maar jalapeño cheddar worst. In de zuivel spread is een porter (bier) rub verwerkt. Wacht niet te lang met het maken van deze heerlijke snack!
Hutspot 2.0
Hutspot maar dan net even anders en natuurlijk van de BBQ. In dit recept worden een aantal onderdelen van de hutspot op een andere manier bereid en gepresenteerd. In plaats van een speklapjes er bij serveren we er een mooi stuk Duroc buikspek bij.
Pork hammer
De pork hammer is een stoer stuk varkensvlees om op tafel te zetten. In dit recept word de pork hammer gepekeld in een pekel met bier. Ik serveerde er nacho’s bij maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos.
Pittig stoofvlees met kokosrijst
Een van mijn favoriete accessoires van Monolith is toch wel de fire pot. De fire pot is een halve dutch oven, ideaal om aan de ene kant stoofvlees te maken en aan de andere kant iets te grillen of roosteren. Deze keer heb ik een lekker pittige stoofvlees gemaakt. Het pittige komt van de gochujang, dit is Koreaanse peper pasta. De satay rub die ik op het vlees heb gedaan combineert perfect bij deze stoof.
Canadese bacon
Wie word er niet vrolijk van bacon? De Canadese bacon is een andere bacon als wij gewend zijn. De bacon die wij kennen word gemaakt van buikspek en is dus wat vetter. De Canadese variant is een stuk magerder omdat deze gemaakt word van varkensfilet. Na het pekelen kan je nog kiezen of je de bacon zo gaat gebruiken of eerst nog even gaat roken. Wat kies jij?
Portugese bifana
De bifana is de Portugese variant van een broodje warm vlees. En wie word er niet blij van een broodje warm vlees? Door het vlees eerst een aantal uren te laten marineren zorg je voor een ware smaakbom op een broodje. Ik gebruikte de deksel van de fire pot om het vlees te bakken. Benieuwd hoe je zo’n lekkere bifana maakt? kijk snel naar het recept.
Erwtensoep
Is het erwtensoep of snert? Of kan het beide? Wat het goede antwoord ook is het is een heerlijke (maaltijd) soep. Ik maakte deze echt Hollandse soep natuurlijk op de BBQ. Ik heb het vlees eerst low&slow gegaard en de volgende dag de erwtensoep gemaakt. Ik laat de erwtensoep altijd eerst nog een nacht in de koelkast staan voordat ik deze ga eten. Zo trekken de smaken beter door en volgens het wereldwijde web mag je hem dan snert noemen. Benieuwd hoe ik de soep maak? Kijk snel naar het recept.
wildzwijn rack
Wild en kerst gaan vaak hand in hand, daarom dit recept van wildzwijn rack met rodekool, appel compote en gepofte aardappel. Door het wildzwijn langzaam te garen krijg je een mooi sappig stukje vlees.
Gerookte carpaccio
Een goed begin is het halve werk toch? Daarom is dit een perfect recept om het kerstdiner mee te beginnen. De carpaccio word gemaakt van runderachtermuis, deze word koud gerookt en gevuld met pesto. Natuurlijk komen er ook bijpassende garnituren bij.
Maminha burnt ends
Burnt ends de snoepjes van de BBQ. Origineel worden burnt ends gemaakt tijdens een low en slow bereiding van een brisket. Een veel voorkomende variant zijn de burnt ends van buikspek. ik maakte burnt ends van een low en slow gegaarde maminha. Deze waren zo lekker dat ze hier zeker vaker gemaakt gaan worden!
Peren amandel tarte tatin
Het is weer eens tijd voor een dessert van de BBQ. Deze keer een tarte tatin van peer met amandelen. Deze tarte tatin kan je zowel lauwwarm als koud eten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en het is ook nog eens snel klaar.
Kaas bacon stengels
Wil je een keer een snack serveren van de BBQ? Probeer dan zeker deze kaas bacon stengels. Ik gebruikte koud gerookte kaas als vulling, maar je kan natuurlijk ook een andere kaassoort gebruiken. De maple bourbon glaze is echt een mooie toevoeging aan deze snack.
Longhaas tataki
Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij vlees of vis snel en heet rondom word dichtgeschroeid. De bedoeling is dat de binnenkant zou rauw mogelijk blijft. Na het grillen/dichtschroeien word het product gemarineerd. In dit recept heb ik longhaas gebruikt, een stukje “vergeten” vlees met veel smaak. De longhaas heb ik caveman style bereid, dat wil zeggen direct in de hete houtskool.
Varkenssaté
Vaak maak ik saté van kippendij, maar om het een keer af te wisselen heb ik nu een saté recept gemaakt met procureur. Door het vet in de procureur krijg je heerlijke sappige varkenssaté. Ik serveerde er lekker wat nasi, kroepoek en gefrituurde uitjes bij.
Gegratineerde bloemkoolcurry
Er hoeft niet altijd vlees of vis bereid te worden op de BBQ. Wat dacht je van deze bloemkoolcurry met gegrilde tofu spiesen? Een super smaakvolle curry. Je zou de bloemkoolcurry nog aan kunnen vullen met bijvoorbeeld wat kikkererwten.
Huli Huli beef ribs
Huli Huli is een marinade uit Hawaï, omdat de Hawaiiaanse keuken door verschillende landen geïnspireerd word zitten er veel verschillende smaken in de marinade. De gezaagde short ribs zijn perfect om op deze manier te bereiden. Mocht je niet zo van rundvlees zijn kan je de marinade ook toepassen op bijvoorbeeld kippenvleugels. Verminder dan wel de tijd van het marineren.
Bife de Tira
Bife de Tira is een Braziliaanse cut van de dunne lende. Om deze mooie snit te complimenteren serveren we er een typisch Braziliaanse salsa van o.a. paprika en tomaat bij. Om het geheel helemaal compleet te maken voegen we nog wat gerookte boter toe. De gerookte boter kan het beste een dag van te voren gemaakt worden, zo zorg je er voor dat de rooksmaak goed in de boter kan trekken.
Jambalaya
Jambalaya is een gerecht uit Louisiana, het is een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken. Het gerecht is gebaseerd op de Spaanse paella. Ik heb natuurlijk een BBQ twist aan dit gerecht gegeven door o.a. gerookte ossenstaart er in te verwerken. De chorizo zorgt voor een lekkere pittige smaak in dit gerecht.
Galbi ribs
Voor dit recept is een bezoek aan de toko geen slecht idee. Er gaan aardig wat oosterse ingrediënten in die je allemaal bij de toko kan vinden. Zo ook de galbi ribs zelf. Galbi ribs is een Koreaanse manier van short ribs zagen en bereiden. Door het zuur in de marinade kan je de ribben kort en heet grillen. Normaal zijn short ribs alleen geschikt voor een low & slow bereiding. Serveer deze ribben met wat noedels of bami en je hebt een heerlijke maaltijd.
Forel in een zoutkorst
Een lekkere manier van garen is in een zoutkorst, en het is ook nog eens leuk om aan tafel te presenteren. door de forel te garen in de zoutkorst blijven alle smaken en sappen in de forel. De forel stoomt eigenlijk gaar door/in zijn eigen vocht. De smaken van de Searub proef je mooi op de achtergrond terug.
Bacon wrapped ribs
WAUW! Wat was dit lekker! St. Louis spareribs met ontbijtspek ingepakt en een krokantje van hazelnoot en spek. Ik gebruikte voor deze ribs de Tonyrub, dit is een rub met cacao wat natuurlijk weer perfect combineert met de hazelnoot. Wacht niet te lang met het maken van deze ribs!
Steak salade
Soms is een salade velen malen lekkerder als avondeten dan een complete warme maaltijd. Zeker als het warm weer is. Voor deze steak salade gebruikte ik een hele mooie chuck eye steak, de chuck eye steak is een hele goede vervanging voor een ribeye. In de salade heb ik gegrilde groene asperges en gepofte cherry tomaten verwerkt.
Tuna melt
De tuna melt is eigenlijk een warme sandwich met gesmolten kaas, zoals wij de tosti kennen maar dan met tonijn. Deze tuna melt word natuurlijk op de BBQ gemaakt, en er word een augurk relish en kappertjes zout aan toegevoegd. Kappertjes zout kan je ook makkelijk droog bewaren en aan andere gerechten toevoegen in plaats van zout.
Skirt steak met citrus salsa
Het begint steeds meer zomers aan te voelen buiten, een mooie gelegenheid om eens een skirt steak te grillen. De skirt steak serveren we op een flatbread met een frisse citrus salsa. Lekker als snack, of voorgerechtje.
Varkensfilet rollade
Deze varkensfilet rollade is gevuld met asperges. Een perfecte combinatie! Door de varkensfilet eerst te pekelen voorkom je dat deze droog word. Natuurlijk serveren we er ook nog losse asperges, krieltjes en een gekookt ei bij.
Fish and chips
Een zeer smaakvolle BBQ variant op de Engelse klassieker fish and chips. In dit recept word de vis niet gefrituurd maar indirect gegaard op de BBQ. De chips zijn gemaakt van aardappelschillen. Bij de fish and chips serveren we een venkelmayonaise.
Curry bloemkoolsoep
Ook een lekkere soep bereid je makkelijk op de BBQ. En door een directe en indirecte zone te creëren kun je de soep en de pulled chicken tegelijkertijd bereiden. Om het helemaal compleet te maken serveren we er zelf gemaakte flatbread bij.
Inside skirt spiesen
Spiesen en BBQ is een vaak voorkomende combinatie. De inside skirt steak is misschien een wat minder bekend stukje vlees, het word ook wel een stuk vergeten vlees genoemd. De inside skirt steak is een steak met een grove draad die vergelijkbaar is met bavette. Daarom is het ook belangrijk dat je de steak haaks op de draad snijd. Benieuwd wat voor spiesen ik met de inside skirt steak gemaakt heb? Bekijk dan snel het recept.
Gerookte speenvarken ham
Een broodje warme beenham, daar word toch iedereen vrolijk van? En wat is er dan leuker dan zelf je ham te pekelen en te roken? In dit recept leg ik je uit hoe je zelf een heerlijke gerookte ham maakt van een speenvarken ham. Om daar vervolgens een lekker broodje beenham van te maken.
Frangipanetaart met appel
Frangipane is een vaak voorkomede vulling voor taarten. Door de frangipanetaart op de BBQ te bakken pakt deze nog wat extra smaak mee van de houtskool. Mocht je niet van appel houden dan is de taart ook prima met bijvoorbeeld peer te maken. Frangipane is wat dat betreft een allemansvriend. Wat ga jij op de taart doen?
Beef ribfinger taco
Taco’s, wie word daar niet blij van? Ik heb de taco’s gevuld met beaked beans, beef ribfingers, guacamole en tomaten salsa. Ik heb de beaked beans wat Mexicaanse smaken gegeven die perfect bij het vlees en de toppings passen.
Champignonburger
Een goede burger gaat er altijd in toch? En vaak een rundvlees burger, daarom dacht ik laat ik eens een lekkere burger maken zonder vlees. Zo kwam ik op deze burger van champignons met Parmezaanse kaas en truffel mayonaise. En ik, als echte vleeseter moet zeggen dat ik het vlees totaal niet gemist heb op deze burger. Laat je zelf verrassen en bekijk snel het recept!
Kwartelborst in brioche
Eigenlijk is dit een heel luxe worstenbroodje. Maar wel een worstenbroodje wat je kan serveren tijdens het kerstdiner. Ik serveer er geroosterde waspeen bij en een rode wijnsaus. In de saus heb ik de karkassen van de kwartel verwerkt. Zo zorg je er voor dat alle delen gebruikt worden. De pootjes zou je nog los kunnen garen en er bij serveren.
Surf & Turf
Deze surf & turf is een gerechtje met kreeftensoep en tartaar van diamanthaas. Om het gerechtje helemaal af te maken serveer ik er ook gegrilde langoustines bij. Het is een lekker gerecht om te serveren tijdens het kerstdiner. Je hoeft er ook geen uren voor achter de BBQ te staan. Let wel op, als een langoustine naar ammoniak ruikt is deze niet meer goed en moet je deze weg gooien.
Gegrilde coquille met bacon crumble
Een recept om door een ringetje te halen. In dit geval ringetjes van getoast brood. Dit recept zal niet misstaan tijdens het kerstdiner. Het zoute van de bacon crumble en het zoetzure van de puree van winterpeen passen perfect bij de gegrilde coquilles. De opmaak van het bordje is natuurlijk geheel aan jullie, maar ik vind het leuk om tijdens het kerstdiner net iets meer aandacht te besteden aan de opmaak van de borden.
Pepernoten taartjes
Ik wilde graag iets op de BBQ maken van/met pepernoten. Zo kwam ik op deze heerlijke pepernoten taartjes met gerookte amandelspijs. De amandelspijs maak je een dag voor dat je de taartjes gaat bakken, zo kan de rook smaak er goed intrekken en heeft de amandelspijs de tijd om een beetje op te stijven. Ga jij deze taartjes serveren tijdens het heerlijk avondje?
Zalm burnt ends
Deze vis variant op de BBQ klassieker mag zeker niet ontbreken op een BBQ borrelplank. Door de zalm te pekelen, drogen en op lage temperatuur te garen zorg je er voor dat de blokjes mooi stevig blijven. De rub die je gebruikt proef je ook mooi terug, ik gebruikte een rub met o.a. kokos. Ga jij deze zalm snoepjes serveren op de volgende borrelplank?
Gekonfijte parelhoen
Konfijten is niet alleen een manier van conserveren maar ook een mooie manier om producten te bereiden. Begin bij dit recept 2 dagen voordat je het wil eten al met het pekelen van de parelhoen. Ik serveerde er een herfst risotto bij en een chipje van de huid van de parelhoen.
Gevulde entrecote
Entrecote gevuld met een duxelle van kastanjechampignons en walnoten. Een genot voor het oog en ook zeker voor de innerlijke mens. Deze entrecote serveerde ik op een plank met gekaramelliseerde spruiten en gestoofde uien.
Konijn van het spit
Konijn: een stukje vlees wat oma’s over het algemeen het beste kunnen bereiden. Het gevaar van konijn bereiden is dat dit snel droog word. Om dat te voorkomen heb ik het konijn eerst 12 uur in een smaakvolle pekel gelegd. Door het konijn te pekelen voorkom je dat deze droog word, en veel smaak krijgt. Door een echte winterse rub toe te voegen aan de pekel krijgt het konijn nog meer smaak.
Appel pie
Een stukje pie gaat er altijd wel in toch? Na een lekkere herfstwandeling een kop thee met appel pie. Of serveer jij hem liever als dessert? Met een bolletje ijs er bij. Deze pie is zowel lauwwarm als koud heerlijk. De ontbijtkoek die er in zit zorgt voor nog meer smaak.
Scarydilla’s
Trick or treat! Halloween staat weer voor de deur en ik vind het altijd leuk om iets te maken wat met Halloween te maken heeft. Zo heb ik dit jaar de scarydilla’s bedacht, een quesadilla in de vorm van een pompoen gevuld met pittig gehakt. Om het allemaal wat bloederiger te maken heb ik er nog wat BBQ saus overheen gedaan om af te garneren.
Rouleau met witlof
Vaak word een rouleau gemaakt in een stoomoven of door een sousvide bereiding. Ik wilde graag proberen om een rouleau op de BBQ te maken, en dat is gelukt! Ik serveer er gekarameliseerde witlof bij maar er kunnen natuurlijk ook andere groentes bij. Deze rouleau zal ook zeker niet misstaan tijdens het kerstdiner. En je kan natuurlijk lekker variëren met de vullingen en smaken.
Tortilla groente taart
Groentes van de BBQ zie je niet heel vaak, en dat terwijl je deze ook prima op de BBQ kan bereiden. Ik vind het leuk om de groente dan ook net even anders te serveren. Zo kwam ik op deze tortilla groente taart gevuld met zoete aardappel, tomaat en Jalapeño peper. Dit is een leuk en lekker groente garnituur of serveer jij hem liever als vegetarische snack?
Duivenborst met polenta
Het wildseizoen is weer begonnen! Ik vind dit een van de mooiste seizoenen met mooie ingrediënten. De smaken in dit recept combineren geweldig bij de duivenborst. Het frisse van sinaasappel en het zoete van witte chocolade. Benieuwd waar die smaken in verwerkt zitten? Lees dan snel het recept!
Kabeljauw pakketjes
Kabeljauw is net als zalm een hele gangbare vis. De meeste mensen lusten kabeljauw, en nee niet alleen gefrituurd als kibbeling. Ik heb in dit recept pakketjes gemaakt met kabeljauw, aubergine en parmaham. Om alles een extra twist te geven heb ik rub el hanout gebruikt en tomatenjam. Deze pekketjes serveerde ik met couscous.
Pulled chicken crumble
Een crumble met pulled chicken hoor ik je denken. Ja zeker een hartige crumble. De crumble is gemaakt met o.a. kaas en noten. Zodra de crumble klaar is zet je de skillet op tafel, een grote lepel er in en iedereen kan zelf opscheppen. Het frisse van de zoetzure rode ui past perfect bij deze crumble.
Surf & Turf
Surf & Turf is een combinatie van vis en vlees in een gerecht verwerkt, vaak rundvlees met kreeft of gamba’s. De surf staat voor het ingrediënt uit de zee en de turf voor het ingrediënt van het land. Aangezien het mosselseizoen weer aangebroken is vond ik het leuk om daar iets mee te doen. Zo kwam ik op deze surf & turf, gegrilde ribeye en mosselen van de BBQ. Vooral de kruidenolie met rub geeft een heerlijke twist aan het gerecht.
Kruidig stoofvlees
Ook in de zomer is het wel eens lekker om een pannetje stoofvlees te maken. In dit recept gaan we eerst zelf de boemboe maken. Doordat je zelf de boemboe maakt bepaal je zelf hoe pittig en hoe kruidig je het vlees wil maken. Hou er rekening mee dat de smaken nog sterker worden omdat het vocht nog inkookt tijdens het garen van het vlees. Ik serveerde het stoofvlees op een zacht puntje met zoetzure rode ui en kommer.
Buffalo bloemkool
De Buffalo wings kennen de meeste wel denk ik. De pikante, sticky kippenvleugels. Een super lekkere snack! Het leek mij leuk om daar een vegetarische variant op te maken, natuurlijk op de BBQ. Zo kwam ik op deze Buffalo bloemkool. Een pittige, sticky groenten snack van de BBQ. Deze snack misstaat niet op een mooie borrelplank!
Loco moco
De loco moco is een is een gerecht uit de Hawaiiaanse keuken. Omdat deze keuken niet echt een eigen identiteit heeft lijkt dit recept een beetje bij elkaar geraapt. Normaal word de loco moco geserveerd met witte rijst, een hamburger, jus en een gebakken ei. Ik heb de witte rijst vervangen door bloemkoolrijst en de jus door een champignonsaus. Omdat we bloemkoolrijst gebruiken in dit recept is het tevens een koolhydraatarm recept.
Gepofte knoflooksoep
Soms is een goede kom soep met wat brood net zo lekker als een volledige maaltijd. En ook soep kan je maken op de BBQ. Door gebruik te maken van een Dutch oven of BBQ pan maak je de soep op de BBQ. De lekker frisse olie en rub el hanout geven deze soep een verassende lekkere twist.
Summer Club sandwich
Een club sandwich staat denk op de kaart bij iedere lunchroom, maar weet jij waar club voor staat? Club staat voor: Chicken lettuce under bacon. Of wel, kip sla onder bacon. Ik heb voor deze summer club sandwich nog een lekkere mango chutney toegevoegd. En ook de bacon heb ik nog een extra bereiding gegeven.
Gevulde koeken
Koeken bakken op de BBQ? Ja ook dat kan! Ik bakte deze heerlijke gevulde koeken op de pizzasteen. Door een klein beetje chocolade rub toe te voegen aan de amandelspijs en op de koeken krijg je een verrassende twist. Het recept is voor ongeveer 12 koeken. Lauwwarm zijn ze eigenlijk het lekkerst.
Beef bacon burrito’s
Na het maken van de beef bacon had ik nog wat beef bacon over waar ik nog iets mee wilde maken. Ik besloot er burrito’s mee te maken. Om het het gerecht een verassende twist te geven gebruikte ik Coca Cola spicy en de pittige BBQ saus van Stubbs. De zoutige smaak van de beef bacon komt super goed terecht in dit gerecht.
Beef bacon
Bacon kennen we allemaal van het varken, maar laatst werd ik door iemand geattendeerd op beef bacon. Dat klonk natuurlijk heel interessant en ik had er nog nooit van gehoord. Dus naar wat onderzoek gedaan te hebben ben ik er mee aan de slag gegaan. Ik haalde een mooie brisket bij BBQ Shop Brabant en ben begonnen. Je zal versteld staan van de smaak.
Kabeljauw op zeekraal
De combinatie van cederhout en vis van de BBQ is een bekende combinatie. Maar waarom niet iets tussen de vis en het plankje leggen? In dit recept garen we kabeljauw en zeekraal op een cederhouten plankje. De zeekraal zorgt voor een mooie subtiele zilte smaak. Het gerecht maken we af met een salsa van o.a. tomaten en noten. Benieuwd wat er nog meer in zit? lees snel het recept.
Kati roll
Heb je wel eens gehoord van een kati roll? Het is een Indiaas streetfood gerecht dat oorspronkelijk uit Kolkata komt. Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende varianten op dit gerecht gekomen. Ik heb er voor gekozen om een vegetarische variant te maken, deze kati rolls zijn gevuld met gemarineerde tofu, zoete aardappel, komkommer en een yoghurtsaus.
meatloaf
Nee, niet de favoriete band van je oudtante, maar een super lekker gehaktbrood. Super lekker om warm te eten bij je diner, maar ook lekker koud op brood met bijvoorbeeld een augurkenrelish. Je kan eindeloos variëren met de rub, saus en natuurlijk met de vulling.
Tarte tatin van nectarine
Tarte tatin is een eigenlijk een taart op zijn kop. Vaak word deze taart gemaakt met appel, maar omdat de nectarines nu in het seizoen zijn wilde ik de tarte tatin met nectarines maken. Door de honing en de rozemarijn geef je een heerlijke twist aan dit dessert.
Noord Afrikaanse pulled pork
Ik was eigenlijk voornemens om geen recept van pulled pork op mijn website te zetten. Maar zoals je al kan zien aan de titel is dat niet gelukt. De smaken die ik heb gebruikt bij dit recept wilde ik jullie niet onthouden. Het klinkt natuurlijk wat vreemd: Noord Afrikaanse pulled pork, maar het is eigenlijk pulled pork met Marokkaanse smaken door de Rub el hanout. Een zeer smaakvolle pulled pork waar je mensen mee gaat verrassen.
Vealy cheese steak
Een Philly cheese steak kennen de meeste mensen wel denk ik. Ik wilde eens een variant maken op deze BBQ klassieker, en zo kwam ik op de vealy cheese steak. In plaats van rundsvlees gebruik ik in dit recept kalfsvlees. Voor dit recept is een entrecote of een rib-eye van kalf uitermate geschikt.
Tonijn takaki
Tataki is een bereidingsweize uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis bijna rauw word geserveerd. De vlees of vis word korte tijd boven een vlam verhit zodat de buitenkant dicht schroeit en de binnenkant rauw blijft. Ik maakte de tataki met tonijn, pistache en een koude loepia met gemarineerde groentes.
Tostada
Tostada is een geroosterde of gefrituurde Mexicaanse tortilla. De tostada vormt meestal de basis voor een gerecht, de tostada kan worden belegd met wat jij lekker vind. Ik heb gekozen om de Mexicaanse kant op te gaan met dit recept. Het begint allemaal met het marineren van de buikspek. Ga jij dit recept aanhouden, of kies je een hele andere richting?
Bacon cannelloni
Ga jij mensen verrassen met deze snack van de BBQ? Soms is koken net knutselen, na wat proberen kwam ik tot de conclusie dat ik eerst rolletjes van aluminiumfolie moest maken voordat ik deze lekkere snack verder kon maken. Met de vulling kan je natuurlijk afwisselen naar je eigen smaak. Ik gebruikte een rub met cacao en minder zout, de cacao past perfect bij de bacon. Met zout moet je een beetje opletten omdat de bacon ook al zout is.
Gerookte eendenborst
Soms is een frisse salade heerlijk als lunch of diner. En wat is er leuker en lekkerder dan alles zelf te maken? In dit recept maken we een frisse sinaasappeldressing, en kruiden en roken we de eend zelf. De gerookte eend kan zowel warm als koud gegeten worden. Het frisse van de sinaasappel past perfect bij de gerookte eend. De rauwe witlof/appel salade maakt de salade helemaal af.
Gua bao met buikspek
Buikspek is een heel veelzijdig stukje vlees, je kan er verschillende bereidingen aan geven. In dit recept heb ik de buikspek gemarineerd met ginger ale en citroen, 2 frisse smaken. De buikspek serveerde ik op een gestoomd gua bao broodje met wat groentes en Japanse mayonaise. Ook de broodjes heb ik gestoomd op de BBQ.
Gevuld ei
Bij een gevuld ei denk je niet snel aan BBQ en al helemaal niet aan een dessert. Het leek mij leuk om mijn gasten eens te verrassen met een “ander” dessert van de BBQ. Zo kwam ik op deze gevulde eieren. Het is opgeklopt eiwit gevuld met lemon curd geserveerd met stukjes aardbei en chocolade munt. Ga jij je gasten ook verrassen?
Tompouce met asperge
Het witte goud van Hollandse bodem is er weer, de asperges. Ik word hier altijd vrolijk van, ik vind asperges echt super lekker! Asperges combineren super goed met gerookte zalm. Ik maakte deze tompouce met gerookte zalm, geroosterde asperges en Hollandaisesaus.
Jerk pork op kokos brood
Was het maar altijd vakantie toch? Helaas is dit niet geval. Maar met dit recept waan je je zelf toch even op Jamaica. Jerk chicken is een heel bekend Jamaicaans gerecht. Maar de varkens variant is zeker niet minder lekker! En als je het vlees op een zelf gemaakt kokos broodje serveert ben je helemaal op Jamaica. Je kan het de jerk zo pittig maken als je zelf wil, omdat er zo veel smaken in de jerk zitten heb ik hem niet al te pittig gemaakt.
Lamsrack
Het lam seizoen is weer begonnen, en ik persoonlijk vind lamsvlees super lekker. Je kan er heel veel kante mee op. Zo maakte ik deze lamsrack een beetje op een Marokkaanse wijze. Een met couscous gevulde courgette en baba ganoush er bij, ik kruide het vlees met baharat.
Langzaam gegaarde zalm
Het weer word weer beter en de temperaturen gaan weer langzaam omhoog. Een mooi moment om eens wat frissere gerechten te maken. Wat dacht je van deze zalm met sinaasappel, venkel en groene asperges? De groentes geven we even wat rook mee tijdens het garen, voor wat extra smaak.
Saltimbocca
De saltimbocca is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Saltimbocca zijn dunne plakjes kalfsvlees omwikkeld met een plakje rauwe ham en salie. Ik heb deze Italiaanse klassieker wat aangepast door de ingrediënten een andere bereiding te geven. Door het gebruik van merg krijgt dit gerecht een nog diepere smaak. De Basilicumolie maakt dit gerecht helemaal af.
Oosterse spareribs
Er zijn veel manieren om spareribs te bereiden, zo hanteren veel mensen 3-2-1 methode (3 uur roken, 2 uur ingepakt in aluminiumfolie en 1 uur uit de folie). Ikzelf hanteer deze methode eigenlijk nooit, ik controleer de gaarheid met een thermometer. Als deze er in gaat zoals in zachte boter dan haal ik de spareribs er af. Deze oosterse variant is een smaakvolle variant op een BBQ klassieker.
BBQ macarons
Heb je een heerlijke BBQ achter de rug en zit je lekker uit te buiken, dan is een goede kop koffie een perfecte afsluiter. En vaak word er nog een klein koekje (friandise) bij de koffie geserveerd. Ook deze kunnen op de BBQ gemaakt worden. Je kan het makkelijk voorbereiden en a la minute afmaken.
Open pastrami sandwich
Voor dit recept moet je echt even de tijd nemen. En met “even” bedoel ik een dag of 6. Een pastrami sandwich bestaat normaal uit een broodje, augurk, zuurkool en natuurlijk pastrami. Ik heb deze ingrediënten wel in dit recept verwerkt maar dan net even anders.
Pastasaus met kip
Ook de “gewone” maaltijd komt hier met enige regelmaat van de BBQ. Zo ook deze verse pasta saus met gegrilde kippendij. Door het gebruik van verse ingrediënten is deze veel lekkerder als die kant & klare saus en het kost je niet eens veel tijd. Heb je nog niet zo’n mooie skillet? kijk dan eens hier.
Knolselderij/aardappel wafel
Ook groente en aardappelen worden hier op de BBQ bereid. En omdat de kleine eters hier in huis niet alle groente eten, proberen ik de groente wel eens te verstoppen. Zo kwam ik op het idee om een knolselderij aardappel wafel te maken. Het ziet er leuk uit en de groente zijn “verstopt”. Ik gebruikte dit gietijzeren wafelijzer.
Gerookte kipfilet
Voor dit recept heb ik de basis gebruikt van het recept van Noskos. Natuurlijk heb ik er mijn eigen twist aan gegeven, dit heb ik gedaan met de pekel en het rookhout wat ik gebruikt heb. Een ding is zeker: als je dit recept gemaakt hebt wil je nooit meer gerookte kipfilet uit de winkel. Ik heb er ook een recept van yoghurtdressing in verwerkt. deze dressing is lekker bij de gerookte kipfilet.
Paddenstoelen truffel chimichurri
Chimichurri wie kent het niet? De heerlijke groene kruiden saus die perfect bij o.a. een steak past. Ik wilde eens een andere variant proberen en zo kwam ik op deze paddenstoelen truffel variant. Ook deze variant past perfect bij een goede steak. Ik serveerde het geheel met pasta en cherrytomaatjes. Een heerlijke smaaksensatie en perfecte match.
Madras curry kip
Madras curry is een curry die uit de India komt. Het is een vrij pittige curry, vaak word er yoghurt in verwerkt om wat van het pittige weg te nemen. In dit recept maak ik gebruik van de madras curry kruiden van Fyrespices. Deze kruiden zijn ook verkrijgbaar bij BBQ Shop Brabant.
Champagne sabayon met gerookt fruit
Een dessert mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het kerstdiner. En waarom zou je het dessert ook niet op de BBQ maken? Door het fruit en de eigeel even te koud te roken krijg je een verrassende twist aan je dessert. Je kan natuurlijk (bijna) alle soorten fruit gebruiken.
Poussin met geroosterde aardappel en groente
Een poussin kip, ook wel een jonge kip of piepkuiken genaamd. Een heerlijke kip om te bereiden op de BBQ. En omdat we kerst toch klein moeten vieren is dit een perfect formaat voor 2 personen. Ik gaarde deze kip op een cederhouten plankje met een lekker frisse olie en rub.
Vitello Tonato
Vitello Tonato is een Italiaanse klassieker die prima in het kerst menu past. Ik gaarde de kalfsmuis low&slow op BBQ. Voor het knoflook schuim heb ik de melk eerst koud gerookt. Het rokerige voegt echt een heerlijke smaak toe aan dit gerecht.
Bavette met smokey Hollandaisesaus
De Sint heeft het land weer verlaten en dus maken we ons op voor de kerstdagen. Een mooie gelegenheid om jou BBQ kunsten te vertonen voor het kerstdiner. Ondanks dat we het dit jaar klein moeten houden willen we toch lekker eten! Wat dacht je van deze bavette met een kerstboompje en Hollandaisesaus? Door de pink devil geef je de saus een lekker rokerige smaak.
Gingerbread mannetjes
Iedereen kent ze wel, de kruidige koekjes in de vorm van een mannetje die je veel rond de kerstdagen ziet. Een gingerbread man is een kruidig koekje afgewerkt met een glazuur. Ik maakte deze heerlijke koekjes op de pizza steen in de BBQ.
Kabeljauw met frisse kruidenkorst
Ook vis is natuurlijk heerlijk van de BBQ. Naast zalm is kabeljauw een heel gangbaar stukje vis denk ik. Door een frisse kruidenkorst toe te voegen aan de kabeljauw maak je er echt iets speciaals van. In dit recept gebruik ik een klein beetje sinaasappel voor de frisheid.
Ham kaas chicken strips
Nu we met zijn alle thuis moeten blijven, kunnen we er maar beter iets van maken. Met deze cajun chicken strips bij een lekkere borrel moet dat wel lukken. Deze chicken strips zijn indirect gegaard op de BBQ, de saus die we er bij serveren maakt het helemaal af.
Rode bieten risotto met wildzwijn
Het wild seizoen is nog steeds in volle gang, en daarom maakte ik voor Monolith deze lekkere herfst risotto. De risotto rijst word bereid met rode bieten sap. Bij dit gerecht serveren we geroosterde pompoen, bospaddenstoelen en gegrilde wildzwijn filet.
Tri-tip met pasta
Tri-tip of maminha is een stukje rundvlees wat ik de laatste veel voorbij zie komen. Daarom wilde ik het zelf ook wel eens bereiden. Tri-tip kan op verschillende manieren bereid worden, als steak high and fast of als brisket low&slow. ik heb gekozen voor een reverse sear. Ik had een mooie biologische tri-tip van Crole. Ik serveerde deze tri-tip met pasta, bospaddenstoelen en Truffelolie.
Romige pompoensoep
Dit recept heb ik gemaakt voor Monolith-grill. Het is een echt herfst recept en past prima bij het druilerige weer. In dit recept gebruik ik ook baharat, een kruidenmengsel dat veel gebruikt word in het midden-oosten. Het geeft deze soep een hele mooie diepte.
Hazenpeper uit de Dutch Oven
Op 15 oktober start traditiegetrouw het wildseizoen in Nederland. Persoonlijk vind ik wild super mooi om mee te werken. Deze keer maak ik hazenpeper in de Dutch Oven. Vaak als ik iets in de Dutch Oven bereid doe ik dat zonder deksel, zo kan de rooksmaak/ smaak van de houtskool goed in het product trekken.
Hert met chocolade
Hert met chocolade? Ja zeker! Hert en pure chocolade is een match made in heaven. En nu het wild seizoen en de herfst weer zijn begonnen moest ik dit maken. In dit recept gebruik ik ook een biertje met daarin chocolade en chili. Deze hertenstoof maak ik natuurlijk in de Dutch Oven.
Gamba’s met salsa en flatbread
Gamba’s lust bijna iedereen wel denk ik. Het zijn gangbare schaaldieren waar je vele kanten mee op kan. In dit recept serveren we er een frisse mango/rode peper salsa bij. Ook gebruiken we een lekker frisse Limoen olie.
Krokante sucade
Het seizoen van de stoofgerechten en stamppotten is weer begonnen. Dit recept begint in de Dutch Oven en word afgemaakt op de Artola. Deze tafel BBQ ontving ik laatst om eens lekker mee aan de slag te gaan. Dit is het eerste recept waarbij deze BBQ gebruikt werd.
Rookworst 2.0
Iedereen kent de rookworsten van de grote merken wel denk ik. Het is niet mijn favoriete stukje vlees bij een goede stamppot. Tijdens een gezellige middag bij Crole maakte ik deze rookworst 2.0. Deze worst word gerookt op een cederhouten plankje.
Vijgen upside down cake
Vijgen worden in Nederland volgens mij niet heel veel gegeten. Eigenlijk zonde omdat je er veel verschillende dingen mee kan maken. Zo ook deze vijgen upside down cake. Deze cake met natuurlijk vijgen, honing en thijm is lekker voor bij de koffie of als dessert.
Gevulde Jalapeño
Een kleine pittige snack van de BBQ? Probeer deze met chipotle gehakt gevulde peper eens. Je kan hem natuurlijk zo pittig maken als je zelf wil. De lekkere Chipotle BBQ saus voegt een lekkere zoete en pittige smaak toe.
Saté ajam
Saté ajam of in het Nederlands: kip saté is een echte all time favorite bij de BBQ. Iedere familie heeft wel een eigen recept voor deze heerlijke spiesjes. Zo ook ik, en ik kan je zeggen deze saté is hier altijd binnen no time op. Dus zorg dat je er genoeg van maakt!
Chicken and waffles
Chicken and waffles is een echte Amerikaanse klassieker en valt onder de noemer soulfood. Normaal gesproken krijg je een warme wafel met gefrituurde kip en flink wat ahornsiroop. Voor dit recept gebruiken we een hartig wafel beslag en bereiden we de kip en de wafels natuurlijk op de BBQ. Om dit recept te maken ging ik naar mijn favoriete BBQ winkel om een gietijzeren wafelijzer te kopen.
Ramen noodles
Een typisch Japans gerecht in een BBQ jasje. Ramen noodles is een Japans gerecht waarbij je kokend hete vlees of visbouillon over je noodles en garnituren giet. Ik maakte dit Japanse gerecht natuurlijk op de BBQ.
Picanha burger
Sinds kort heb ik een Gehaktmolen in mijn bezit, en wat is er dan leuker dan zelf burgers en worsten maken? Ik had nog een stuk picanha liggen van Crole wat te veel was om in zijn geheel te bereiden. Daarom besloot ik er burgers van te maken.
BBQ lasagne
Het mooie van een keramische BBQ is dat je deze kan gebruiken als heteluchtoven als je de BBQ indirect in deelt. Op deze manier heb ik ook deze BBQ lasagne gemaakt. Deze lasagne is gevuld met pulled pork, verse groente en natuurlijk BBQ saus.
Baba au limon
In dit recept toveren we weer een klassiek dessert om in een BBQ dessert. De baba au limon is een afleiding van het Franse dessert: baba au rhum, wat niets anders betekend dan dat de kleine cakejes in een pot met rum zaten voor dat deze geserveerd werden. Het is een fris dessert waarbij je niet perse ijs nodig hebt.
Gazpacho
Gazpacho of in volksmond een koude tomatensoep. Op een warme zomerdag is dit een heerlijk gerecht. Deze gazpacho word bereid op de BBQ waardoor je er een subtiele rooksmaak aan krijgt. Ook voegen we wat gerookte producten toe.
Perzik pie
Een pie van de BBQ? Ja, ook een pie kan op de BBQ bereid worden. Let wel op tijdens het bereiden van een cake of een pie dat je Neutrale houtskool gebruikt. Deze pie is gevuld met perziken maar je kan natuurlijk ook voor ander fruit gaan.
Chipotle bacon jam
Een hamburger zonder toppings is als een schoen zonder veters. Voor mij kunnen er niet genoeg toppings op mijn hamburger zitten. Een van die toppings is bacon jam. in dit recept maak ik een pittige variant door gebruik te maken van een chipotle BBQ-saus. Wil je deze saus ook kopen? je vind hem hier.
Hoe cakes pulled pork
Het is misschien een vreemde naam hoe cakes, maar het zijn eigenlijk maïsmeel flatbreads. Het is een vroeg Amerikaans hoofdvoedsel en wordt bereid aan de Atlantische kust van Newfoundland tot Jamaica. Een heerlijke combinatie met o.a. pulled pork.
Groene asperge quiche
Dit recept is van een gerecht dat ik vroeger altijd graag at thuis. Toen werd het altijd in de oven gemaakt, Daarom dacht ik: dit moet makkelijk op de BBQ kunnen. Daarom heb ik het recept van mijn moeder omgezet naar een recept voor de BBQ.
Ceviche van zalm met gerookte meloen
Ceviche is een (rauw) visgerecht dat vooral populair is in de Spaanstalige landen van Latijns-Amerika. De vis word gegaard door zuren. In dit recept komen alle smaken voorbij (zoet, zout, bitter, umami, zuur).
Pigwings
Pigwings (oerhammetjes) zitten in de poot van het varken. Deze hammetjes lenen zich prima voor een low&slow bereiding op de BBQ. Een lekker smaakvol stukje vlees na een bereiding van ongeveer 5 uur. Omdat het vlees mooi terug trekt van het botje kan je lekker kluiven zonder vieze handen te krijgen. Ik haalde mijn hammetjes bij Op Het Erf
Cubano sandwich
Een cubano sandwich is zoals de naam al doet vermoeden een Cubaanse sandwich. Deze sandwich kreeg grote bekendheid toen de film Chef uitkwam. In deze film staat deze sandwich centraal. Ik maakte mijn versie van de cubano op de Quoco.
Zalm met kruidenkorst
Een lekker recept voor bij de asperges? Nu het asperge seizoen in volle gang is word het “witte goud” met enige regelmaat gegeten. Vaak serveer je er ham bij, maar deze zalm met kruidenkorst past ook perfect bij asperges.
Pavlova
Pavlovataart is een taart gebaseerd op meringue. Normaal maak je de meringue in de oven, maar ik wilde dit op de BBQ maken. Het duurt even maar dan heb je een super lekker dessert of een heerlijke taart. Om de pavlova af te maken gebruikte ik verse aardbeien en chocolade mint.
Aardbeien bread pudding
Soms maak je iets wat er minder mooi uitziet maar wat super lekker is. Dat is met dit recept het geval, Ik kon niet stoppen met eten toen de aardbeien bread pudding klaar was. Het frisse van de citroen en limoen passen perfect bij het zoete van de aardbei. Een heerlijk zomers dessert van de BBQ.
Kaas uienbrood
Ook een brood bakken op de BBQ gaat prima, helemaal met een kamado. Door de BBQ in te stellen op een indirecte bereiding maak je er een hete lucht oven van. Ik bakte een kaas uienbrood met Zwarte knoflook in de skillet (gietijzeren pan).
Hybride burger
Op Instagram zag ik een challenge van Forged om een hybride burger te maken. Ik had deze term nog nooit gehoord, na wat zoeken en het filmpje van Forged te hebben bekeken wist ik wat ik wilde maken. Een burger met 1 deel kikkererwten en 2 delen vlees.
Kip spies met limoen
Kip en limoen of citroen vind ik echt een heerlijke combinatie. Voor deze spiesen gebruikte ik limoen en koriander. Daardoor kreeg het vlees een Mexicaans tintje, en serveerde ik er nog was koriander bij.
BBQ Pumpkin Pie
Nu het weer slechter word en de temperaturen dalen is een stukje pumkin pei bij de koffie een heel goed idee.
Met dit recept bak je een heerlijke pumkin pei op je BBQ. Dit recept heeft wel enige voorbereiding nodig, dus misschien is het slim om hem een dag van te voren te maken.
Rendang uit de DO
Rendang is een traditioneel Indonesisch stoofgerecht. Omdat mijn schoonfamilie Indonesisch is heb ik dit al regelmatig op. Dat inspireerde mij om een eigen variant te maken. Ik gebruikte voor dit recept rundvlees van Crole.
Smached burger
Een smached burger is plat gezegd een platgedrukte gehaktbal. Door het plat drukken van het gehakt op een hete plaat krijg je een hele krokante burger. Bij deze burger maken we ook een bacon uienring. Ik vind dit echt een hele lekkere toevoeging aan een burger. Deze burger maakte ik op de Quoco.
Mexicaanse kip
Waar denk je aan bij Mexicaans eten? taco’s, wraps, nacho’s of burritos . Dit recept is toepasbaar in alle bovengenoemde gerechten. Het is een recept met heerlijk gekruide kippendij. Je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je zelf wil.
Rib roast
Een rib roast is een rib-eye aan een stuk met het been er nog aan. Doordat het been er nog aan zit krijg je een intensere smaak. Deze rib roast werd gemaakt tijdens de kerst workshop bij Crole.
Smached potato
De gepofte aardappel is een echte BBQ klassieker. Maar na het poffen zijn er nog tal van mogelijkheden om de aardappel nog een bereiding te geven. In dit recept gaan we de aardappels eerst direct in de houtskool poffen. Daarna bakken we de aardappelen nog in een hete skillet (gietijzeren pan) tot ze lekker krokant zijn.
Runder kebabs met tzatziki
Iedereen kent het woord kebab wel denk ik. Maar weet je ook wat het betekend? Het betekend gegrild vlees, en wat is er lekker bij gegrild vlees? Tzatziki!
Beercan burger
De beercan burger is een hamburger van gehakt omwikkeld met spek en gevuld met een vulling naar keuze. In dit recept vullen we de burger met uien en champignons.
Whisky gehaktballetjes
Whisky en BBQ is een gouden combinatie. Waarom deze twee dan niet combineren met gehaktballetjes? Deze gehaktballetjes zijn ideaal om te serveren tijdens een feestje. Gebruik er niet de duurste whisky voor (dat zou zonde zijn).
Gerookte uiensoep en croute
En croute is al een hele oude bereiding. En het betekend niet meer dan: gebakken in een deegkorst. Ik gebruikte deze bereiding bij een gerookte uiensoep van de BBQ. Na het maken van de al heerlijke soep bak je het nog af met het bladerdeeg er op. Je zou nog geraspte kaas op het bladerdeeg kunnen strooien zodat je gelijk een kaas crouton hebt.
Mini strudel met vanille saus
De appelstrudel kent iedereen wel denk ik. Een ware klassieker uit Oostenrijk, die erg populair is in Wenen.
In dit recept ga je kleine (1 persoons) strudels maken van bladerdeeg. Bij een appelstrudel hoort natuurlijk een vanillesaus, het recept van deze vanillesaus kan zowel warm als koud gebruikt worden. De ontbijtkoek in het recept zorgt voor een lekkere winterse smaak en neemt het vocht op van de appel.
Appelbol
Een dessert van de BBQ? Dat gaat prima als je een neutrale houtskool gebruikt.
Een neutrale houtskool zorgt er voor dat je niet te veel (rook) smaak aan je gerecht krijgt.
In dit recept maken we een heerlijke appelbol uit de skillet (gietijzeren pan). Je kan de appel natuurlijk ook vervangen voor ander hard fruit.
Bao broodjes pulled beef en kimchi
Een bao broodje is een gestoomd broodje wat vergelijkbaar is met een bapao broodje. Het verschil is dat een bao broodje een dubbelgeklapt broodje is een bapao is een gevuld broodje. De broodjes worden ook wel eens Chinese hamburgers genoemd. In dit recept vul ik de broodjes met pulled beef uit de Dutch Oven, een snelle kimchi salade en Japanse mayonaise.
Hertdog
Het wild seizoen is weer begonnen! Zelf vind ik dit een heerlijk seizoen omdat ik echt een wild liefhebber ben.
Tijdens een jam middag bij Smaaklokaal Crole Hoeve met MarcoBBQ.nl, Grillfun en nog een aantal andere kwam ik met deze hertdog. Een hotdog gemaakt van hert met een hartige chocoladesaus en pistache.
Vitello tonato
Vitello tonnato een klassiek gerecht wat je regelmatig ergens op de kaart tegenkomt.
Deze variant word natuurlijk op de BBQ bereid. En in plaats van de kappertjes er zo bij te serveren, frituren we deze. Door het frituren veranderd de smaak van de kappertjes en word iets milder.
Voor dit recept gebruikte ik kalfsvlees van Crole.
BBQ sushi
Sushi is al een hele tijd zeer populair, daarom dacht ik: kan ik niet iets bedenken om een soort sushi op de BBQ te maken? Toen kwam ik op het idee om deze rol van gehakt gevuld met groente en kaas te maken. En om het helemaal af te maken pakken we de rol ook in parmaham.
Tarte tatin sjalot Coebergh
Tarte tatin is een taartje op z’n kop. Dat wil zeggen dat je hem ondersteboven afbakt. De vulling blijft aan het deeg plakken door de suikers uit het vocht wat je toevoegt. In dit recept maak ik gebruik van sjalotten en Coebergh. Het is heerlijk om deze tarte tatin nog af te maken met gekruimelde geitenkaas.
Mosselen van het rooster
Mosselen bereiden op de BBQ? Het is makkelijker als je denkt. In dit recept worden de mosselen op het hete rooster gegaard. Bij de mosselen serveren we een chimichuri, dit recept vind je ook op mijn site.
Kip in yoghurt
Kip in yoghurt klinkt misschien raar, maar de kip word super mals door de yoghurt. Door de zuren in de yoghurt word de kip nog zachter. En omdat we specerijen toevoegen aan de yoghurt word het helemaal een lekker geheel.
Chicken fingers
Wil je een lekkere snack serveren tijdens een borrel? Denk dan eens aan deze crispy chicken fingers. De kip word gepaneerd in chips en geserveerd met aioli.
Surf&Turf burger
Surf&Turf is een bekende combinatie. Surf staat in dit geval voor gamba’s en turf staat voor het rundergehakt. Met de stukjes gamba door je gehakt geef je een leuke twist aan je burger.
Oosterse kip
Kipdij leent zich perfect om te stoven. Door het vet zal kipdij ook niet snel droog worden. Een tijd geleden kreeg ik een pakketje van www.zwarteknoflook.nl/ met diverse producten van hun er in. Een van die producten was gepelde zwarte knoflook, deze gebruikte ik in dit recept.
Bierbrood
Bier en BBQ is een match made in haven. Daarom dacht ik dat het wel leuk zou zijn om een bijgerecht met bier te maken. Ik zocht contact met de Gall&Gall Son om te kijken wat een mooi bier is om een bier brood te bakken. Thomas kwam met een heerlijk dubbel van brouwerij Engelbertus.