Hutspot 2.0

Hutspot | ChefsBBQTable

(30 minuten voorbereiding, 3,5 uur bereiden)

Ingrediënten:

1 kg Duroc buikspek

750 gram winterpeen

0,5 liter melk

250 ml water

2 uien

2 plakken bladerdeeg

Tonyrub

Winterrub

Peper & zout

Olijfolie

Benodigdheden:

BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden

Muffin vormpjes

Kernthermometer

BBQ handschoen

Keukenmachine

Kersen rookhout

Ronde stekers

Bereiding:

Hutspot | ChefsBBQTable
Hutspot | ChefsBBQTable
  1. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110/120 graden.
  2. Pof de uien kort direct in de houtskool tot deze iets zacht zijn. De ui hoeft niet helemaal gaar te zijn omdat deze later nog een bereiding krijgt voor deze bij de hutspot komt.
  3. Snij de buikspek in gelijke stukken/repen en bestrooi de vleeskant met de winterrub.
  4. Snij de vetkant van de buikspek kruislings in en bestrooi met peper en zout.
  5. Als de BBQ op temperatuur is zet je de gesneden buikspek met de vleeskant naar beneden op de BBQ. Voeg wat kersen rookhout toe.
  6. Gaar de buikspek tot een kerntemperatuur van minimaal 75 graden.
  7. Schil ondertussen de winterpeen en snij deze in grove stukken en doe deze in een steelpan.
  8. Voeg de melk en het water toe aan de winterpeen en kook de winterpeen tot deze helemaal gaar is.
  9. Schep de winterpeen uit het vocht in de keukenmachine. Voeg ook 5 eetlepels vocht toe.
  10. Draai/pureer de wortel tot een zo glad mogelijke crème. Breng de crème op smaak met peper en zout.
  11. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat dit ontdooien.
  12. Maak de uien schoon en snij deze in plakken van ongeveer 0,5 cm.
  13. Vet de muffin vormen in met wat olijfolie.
  14. Bestrooi de gesneden ui met de Tonyrub en leg de ui in de muffin vorm.
  15. Snij het bladerdeeg in een rondje en leg deze boven op de ui. Heb je ronde stekers, steek het bladerdeeg dan uit.
  16. Haal de buikspek van de BBQ als deze gaar is en verhoog de temperatuur van de BBQ naar 180 graden indirecte hitte.
  17. Als de BBQ op temperatuur is zet je de muffin vorm met de uien tarte tatin op de BBQ en bak je deze af tot het bladerdeeg krokant is.
  18. Haal de muffin vorm van de BBQ en laat deze 5 minuten afkoelen.
  19. Doe de schuiven van de BBQ dicht en leg de buikspek met de vetkant naar beneden op de BBQ zodat deze nog even warm kan worden. En het vet bakt nog wat uit, dit zou je op kunnen vangen en aan de hutspot toe kunnen voegen op het laatst.
  20. Haal de uien tarte tatin uit de muffin vorm.
  21. Verwarm de wortel crème even kort.
  22. Leg een stukje buikspek en een uien tarte tatin op het bord en voeg wat wortel crème toe. Heb je nog wat jus voeg deze dan nog als laatste toe aan de hutspot 2.0.

Maak je liever iets anders met buikspek? Probeer dan deze tostada eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.