Longhaas tataki

Longhaas tataki | ChefsBBQTable
Tataki van longhaas met tomatensalsa.

(15 minuten voorbereiden, 15 minuten bereiden, 60 minuten marineren)

Ingrediënten:

350 gram longhaas (gesplitst)

Sesamzaadjes

Kewpi mayonaise  (Japanse mayonnaise)

Marinade:

1 eetlepel gochujang (Koreaanse peper pasta)

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels teriyaki saus

2 eetlepels ketjap

1 eetlepel honing

2 eetlepels sesamolie

2 theelepels Pink Devil

Salsa:

3 tomaten

1 mespuntje gemberpoeder

1 eetlepel mirin

1 eetlepel ketjap

1 eetlepel sesamolie

Rasp en sap van 1 limoen

1 rode peper zonder zaadjes

Zout naar smaak

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Mengkom

Garde

Snijplank

Mes

BBQ tang

Ziplock zakje

Bereiding:

De longhaas in de hete houtskool.
Gesplitste longhaas en de marinade.
  1. Splits indien nodig de longhaas. Heb je dat nog nooit gedaan? Kijk dan deze video.
  2. Leg de longhaas terug in de koelkast en steek de BBQ aan. Zorg voor een bodempje houtskool, en het rooster hoeft niet in de BBQ. De temperatuur van de BBQ is nu niet heel belangrijk als de kolen maar goed gloeien.
  3. Meng ondertussen al de ingrediënten voor de marinade.
  4. Als de kolen goed gloeien en heet zijn is het tijd om de longhaas uit de koelkast te pakken.
  5. Leg de longhaas direct in de hete houtskool en schroei deze snel dicht.
  6. Draai na 1,5 tot 2 minuten de longhaas om en leg hem op een andere hete plek in de kolen. Als je hem op de zelfde plek terug legt schroeit hij niet snel dicht.
  7. Haal na nog eens 1,5 tot 2 minuten de longhaas uit de kolen en zorg er voor dat er geen hete kooltjes meer aan het vlees plakken.
  8. Doe de longhaas gelijk in de marinade en zorg er voor dat het vlees overal geraakt word door de marinade.
  9. Als het vlees de grootste warmte kwijt is doe je het vlees in een ziplock zak en giet je hier de marinade bij. Sluit de zak met zo min mogelijk lucht er in en leg het vlees in de koelkast.
  10. Snij nu de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  11. Snij de peper in de lengte door en verwijder de zaadjes.
  12. Snij nu de tomaten in kleine blokjes en hak de peper zo fijn mogelijk. Doe de peper en tomaten in een bakje.
  13. Voeg hier de gemberpoeder, mirin, ketap, sesamolie, rasp en sap van de limoen aan toe. Roer alles goed door en breng op smaak met zout.
  14. Als de longhaas goed koud is snij je deze haaks op de draad in dunne plakjes.
  15. Serveer de longhaas met de tomatensalsa en wat Japanse mayonaise. Garneer het geheel af met was sesamzaadjes.
De longhaas na het dichtschroeien.

Maak je liever iets anders met oosterse smaken? Probeer dan deze varkenssaté eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.