(30 minuten koud roken, 12 uur rook in laten trekken, 30 minuten voorbereiden, 20 minuten bereiden)
Voor ongeveer 12 taartjes
Ingrediënten:
Amandelspijs:
100 gram amandelmeel
100 gram fijne kristalsuiker
¼ losgeklopt ei
Deeg:
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkere basterdsuiker
4 theelepels speculaaskruiden
90 milliliter melk
100 gram koude boter
1 mespuntje (zee) zout
Overgebleven ei van de amandelspijs
1 handje amandelschaafsel
Bloem om het aanrecht te bestrooien
Benodigdheden:
Monolith BBQ
Bakvormpjes
Keukenmachine
Deegroller
Bereiding:
- Vul de cold smoke generator met het eiken mot en steek deze aan zodat deze gaat roken. Zet de cold smoke generator op de deflectorsteen in de BBQ.
- Zet de onderste schuif 1 vinger dikte open, en de topvent op een klein kiertje. (je wil zoveel mogelijk rook in de BBQ houden)
- Weeg het amandelmeel af en doe dit in een bakje. Zet het bakje meel in de BBQ.
- Klop 1 ei los en zet ook deze in de BBQ.
- Rook de amandelmeel en het ei ongeveer 30 minuten.
- Weeg ondertussen de suiker af en doe deze in een ruime bak.
- Voeg het amandelmeel toe aan de suiker en voeg hier ¼ van het gerookte ei aan toe. (bewaar het overgebleven ei afgedekt in de koelkast)
- Kneed alles goed tot een stevige amandelspijs. (is de spijs te stevig voeg dan wat meer ei toe)
- Rol de amandelspijs in plasticfolie en leg minimaal 12 uur in de koelkast.
- Steek de volgende dag de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 160 graden.
- Doe het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, donkere basterdsuiker en zout in de keukenmachine of in een mengkom en meng alles goed.
- Snij de koude boter in blokjes.
- Voeg langzaam de melk toe en kneed het deeg tot de melk is opgenomen.
- Voeg nu de boter toe en kneed het deeg tot alles goed is gemengd en de boter volledig is opgenomen.
- Maak een vierkante plak van het deeg.
- Bestrooi het aanrecht met bloem en leg hier het deeg op, bestrooi het deeg met bloem aan de bovenkant.
- Rol het deeg uit tot het de dikte van een 1 euro munt heeft.
- Steek rondjes uit net zo groot als je bakvormpjes. (let op je hebt 2 plakken nodig per taartje)
- Vet de bakvormpjes in en leg hier 1 plakje deeg in.
- Leg in het midden van het deeg een plakje gerookt amandelspijs.
- Leg een 2e plak deeg op het amandelspijs en druk de kanten goed aan zodat de taartjes goed afgesloten zijn.
- Herhaal dit bij alle taartjes.
- Bestrijk de bovenkant van de taartjes met het overgebleven ei en strooi er wat amandelschaafsel op.
- Zet de taartjes op de BBQ en bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten.
- Controleer iedere 10 minuten de taartjes zodat ze niet verbranden.
- Haal de taartjes na 20 minuten van de BBQ en laat deze ongeveer 15 minuten afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
Maak je liever een ander zoet gerecht? Probeer dan deze koekjes eens.
Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Facebook/Instagram.