Tuna melt

Een hele smaakvolle sandwich.

(20 minuten voorbereiding, 45 minuten bereiden)

Ingredi├źnten:

200 gram tonijn steak

100 gram kappertjes

1 afbak ciabatta

Potje van 235 milliliter augurk blokjes

1 sjalot

1 teen knoflook

2 theelepels Sunny Stuff

150 gram geraspte kaas

125 ml kookroom

1 tot 1,5 theelepel aardappelzetmeel

Sla

Peper en zout

Mayonaise

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Half gietijzeren rooster

Gietijzeren pan

aluminiumfolie

BBQ handschoen

keukenmachine

Garde

Bereiding:

De tonijn grillen.
Kappertjes drogen en kaassaus maken.
  1. Giet de augurk blokjes af en vang het vocht op in een bakje.
  2. Snipper de sjalot en de knoflook zo fijn mogelijk.
  3. Zet een pannetje op het vuur en fruit de sjalot en knoflook lichtjes aan in een scheutje olijfolie.
  4. Voeg het vocht van de augurk en de Sunny Stuff toe aan het sjalotje en de knoflook.
  5. Breng het geheel langzaam aan de kook.
  6. Meng 1,5 theelepel aardappelzetmeel met 1 a 2 theelepels water.
  7. Als het augurk vocht kookt voeg je beetje bij beetje het aardappelzetmeel toe tot het vocht iets dikker is als yoghurt.
  8. Voeg daarna de augurk blokjes toe en roer goed door.
  9. Giet de relish in een bakje en zet deze in de koelkast tot gebruik.
  10. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte en directe bereiding op 150 graden met aan de directe kant het gietijzeren rooster.
  11. Giet de kappertjes af en dep deze zo droog mogelijk met keukenpapier.
  12. Maak een schaaltje van aluminiumfolie met opstaande randjes en strooi hier de kappertjes op. Zorg e voor dat de kappertjes goed verdeeld zijn en niet op elkaar liggen.
  13. Leg de kappertjes boven het indirecte gedeelte van de BBQ.
  14. Draai het aluminiumfolie iedere 10 minuten om.
  15. Zet een gietijzeren saus pannetje boven het directe gedeelte en giet hier de kookroom in.
  16. Als de room kookt voeg je al roerend de geraspte kaas toe. Laat de kaas smelten tot je een smeuïge kaassaus hebt.
  17. Breng de kaassaus op smaak met peper en zout en haal van de BBQ tot gebruik.
  18. Als de kappertjes droog/hard zijn haal je deze van de BBQ en laat je ze iets afkoelen.
  19. Leg nu het afbak brood boven het indirecte gedeelte van de BBQ.
  20. Draai de kappertjes fijn in een keukenmachine tot het poeder is.
  21. Doe het kappertjes zout in een bakje tot gebruik.
  22. Haal het brood van de BBQ als dit goudbruin is.
  23. Snij het brood open en besmeer de binnenkant met mayonaise.
  24. Grill de besmeerde kant even kort op het gietijzeren rooster tot er een grilstreep op staat. Let op dat je het brood niet laat verbranden.
  25. Zet nu de kaassaus boven het indirecte gedeelte van de BBQ en warm de saus langzaam op.
  26. Besmeer de tonijnsteak met olijfolie en grill deze kort aan beide kanten. (wil je de tonijn niet rood van binnen grill deze dan langer)
  27. Haal de tonijn en de kaassaus van de BBQ.
  28. Leg wat sla op een helft van het gegrilde brood, snij de tonijn in plakken en verdeel deze over het brood.
  29. Bestrooi de tonijn met het kappertjes zout en maak het geheel af met wat augurk relish.

Maak je liever iets anders met tonijn? Probeer dan deze tataki eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.