Erwtensoep

Fire pan met stevige erwtensoep | ChefsBBQTable
Een fire pan vol stevige erwtensoep.

(30 minuten voorbereiding, 6 uur bereiding)

Dit recept is voor ongeveer 6 liter erwtensoep

Ingrediƫnten:

500 gram spliterwten

1 kleine knolselderij

2 winterpenen

1 prei

Groentebouillon blokjes naar smaak

Zout & peper

2 oerhammetjes

1 varkenshiel

1 rookworst (optioneel)

Je favoriete rub voor varkensvlees (bijvoorbeeld deze)

2,5 tot 3 liter water

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Fire pan

Zeef

Scherp mes

Snijplank

Bereiding:

Vlees geplukt | ChefsBBQTable
Het vlees geplukt.
Oerhammetjes en varkenshiel | ChefsBBQTable
Het vlees op de BBQ.

We beginnen met het low&slow roken/garen van de oerhammetjes en varkenshiel. (Ik heb dit een dag voor dat ik de soep ging maken gedaan) Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding 110 graden. Verwijder met een scherp mes het vlies wat op het vlees zit. Bestrooi het vlees met je favoriete rub voor varkensvlees en leg het vlees op de BBQ. Gaar de hiel en de oerhammetjes tot je deze kan plukken/pullen.

De soep maken:

Fire pan met groentes en erwten | ChefsBBQTable
De fire pan met erwten en groentes.
Fire pan met erwtensoep | ChefsBBQTable
Fire pan met water en spliterwten.
  1. Steek de BBQ aan en maak deze gereed met 1 helft directe hitte en 1 helft indirect. Zorg voor een temperatuur van 120/130 graden.
  2. Doe de spliterwten in een zeef en spoel deze goed af onder koud stromend water.
  3. Doe de afgespoelde spliterwten in de fire pan en voeg 2,5 liter koud water toe.
  4. Voeg ook gelijk 2 groentebouillon blokjes toe.
  5. Hang de fire pan boven het directe gedeelte van de BBQ in het SGS (Smart Grid System) systeem. Roer regelmatig door de spliterwten zodat deze niet aanbranden op de bodem. (mocht het te hard gaan hang de pan dan boven het indirecte gedeelte)
  6. Schil ondertussen de winterpenen en verwijder de schil van de knolselderij.
  7. Snij de winterpenen en knolselderij in kleine blokjes.
  8. Snij het groen van de prei en snij de prei in de lengte door.
  9. Snij de prei nu in dunne halve ringen en doe deze in de zeef, was de gesneden prei onder koud stromend water. Zorg er voor dat je al het zand er uit wast.
  10. Doe de gesneden groentes in de fire pan bij de spliterwten en roer alles goed door.
  11. Laat de erwtensoep rustig koken en roer regelmatig door.
  12. Kook de soep tot de spliterwten helemaal kapot zijn.
  13. Als de spliterwten kapot zijn zal de soep ook dikker zijn. Proef of de spliterwten goed gaar zijn, breng de soep indien nodig nog verder op smaak met peper, zout en/of bouillon blokjes.
  14. Voeg het geplukte varkensvlees toe aan de erwtensoep en roer goed door.
  15. Mocht je ook nog rookworst in de erwtensoep willen doen kan je deze nu ook toevoegen.

Je kan de erwtensoep gelijk eten, maar het is lekkerder als je hem eerst een dag in de koelkast laat staan. Als je hem eerst een dag laat staan mag je het ook snert noemen.

Maak je liever een andere soep? Probeer dan deze gepofte knoflooksoep eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.