Iberico buikrib met tomaat

Iberico buikrib | ChefsBBQTable

(15 minuten voorbereiding, 4 uur bereiden)

Ingrediënten:

1 Iberico buikrib van 1 kg

The Rub Club Thai Rub

5 tomaten

1 limoen

125 ml creme fraiche

1,5 tot 2 eetlepels olijfolie

Peper & zout

Rib glaze of BBQ saus

Benodigdheden:

BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden

aluminiumfolie

Thermometer

Kwast

Snijplank

Scherp mes

Mengkom

Rasp

Rookhout kersen of appel

Bereiding:

Iberico buikrib | ChefsBBQTable
Iberico buikrib | ChefsBBQTable
  1. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110 graden.
  2. Haal de Iberico buikrib uit de verpakking en verwijder het vlies aan de achterkant van de rib. Dit doe je door er met de achterkant van een lepel onder het vlies te wrikken tot je vinger er onder past. Trek vervolgens het vlies los.
  3. Bestrooi de Iberico buikrib aan de vleeskant met de Thai Rub.
  4. Leg de Iberico buikrib op de BBQ en voeg eventueel rookhout toe.
  5. Rook de Iberico buikrib voor 2 uur.
  6. Doe ondertussen de crème fraiche in een bakje en rasp hier de schil van 1 limoen bij. Roer de crème fraiche door en breng op smaak met peper en zout. Zet de crème fraiche in de koelkast tot gebruik.
  7. Snij nu de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snij de tomaten partjes nu in dunne reepjes. Doe de reepjes in een kom en voeg hier het sap van een halve limoen en 2 eetlepels olijfolie aan toe.
  8. Roer de tomaten goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet de tomaten in de koelkast tot gebruik.
  9. Als de Iberico buikrib 2 uur gerookt is haal je deze van de BBQ.
  10. Leg 2 stukken aluminiumfolie op het aanrecht en leg hier de Iberico rib op.
  11. Vouw de randen van de aluminiumfolie zo strak mogelijk om de Iberico rib. Je maakt eigenlijk een soort boot, dus je pakt de rib niet in. De vleeskant blijft vrij.
  12. Besmeer de vleeskant met de rib glaze of BBQ saus en leg de rib terug op de BBQ.
  13. Gaar de Iberico buikrib nu nog ongeveer 1,5 uur.
  14. Controleer na 1,5 uur of de sparerib goed gaar is door met een thermometer in het vlees te prikken. De thermometer moet in het vlees gaan als in zachte boter.
  15. Is de sparerib nog niet gaar genoeg? Controleer dan na 15 minuten nog een keer. Herhaal dit tot de rib goed gaar is.
  16. Haal de sparerib van de BBQ en leg de sparerib op een grote plank.
  17. Verdeel de gesneden tomaat en crème fraiche over de Iberico buik rib.
  18. Serveer de Iberico buikrib met bijvoorbeeld wat friet, en vergeet de servetjes niet want je krijgt gegarandeerd vieze vingers.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.

Maak je liever andere spareribs? Probeer dan deze bacon wrapped spareribs.