Zalmburger met asperges

Zalm burger met asperges | ChefsBBQTable

(30 minuten voorbereiding, 45 minuten wachten, 30 minuten bereiden)

Ingrediƫnten:

Voor de burger:

600 gram zalm zonder huid

1 eiwit (bewaar het eigeel voor de Hollandaisesaus)

1 beschuit

2 eetlepels Searub

Asperges:

1 kg geschilde asperges (gooi de schillen niet weg, hier kan je heerlijke aspergesoep van maken)

300 ml witte wijn

700 ml water

3 takjes tijm

1 grote tak rozemarijn

Peper & zout

Suiker

Hollandaisesaus:

2 eigelen (je hebt er 1 over van de zalm burgers)

125 gram gezouten roomboter

2 eetlepels witte wijnazijn

2 eetlepels water

1 (partje) citroen

Gepocheerd ei:

1 koud ei per persoon

Water

Flinke scheut azijn

Bak met koud water

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Fire pot (halve gietijzeren pan)

Steelpan

Garde

Scherp mes

Keukenmachine/cutter

Bereiding:

  1. Verwijder indien nodig de huid van de zalm en snij de zalm in stukken.
  2. Scheid 1 ei en doe het eiwit in de keukenmachine, bewaar het eigeel voor de Hollandaisesaus.
  3. Doe ook de gesneden zalm in de keukenmachine en voeg hier 2 eetlepels  searub aan toe.
  4. Mix de zalm tot je een soort gehakt hebt.
  5. Doe het zalm gehakt in een mengkom en verkruimel hier 1 beschuit bij.
  6. Verdeel de zalm in 4 gelijke delen en vorm hier ronde burgers van. Leg de burgers op een bord en zet deze ongeveer 45 minuten in de koelkast om op te stijven.
  7. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed met een directe en indirecte zone op ongeveer 150 graden. Hang de fire pot boven het directe gedeelte van de BBQ en laat deze mee opwarmen.
  8. Zet een pan met water en een flinke scheut azijn op en laat deze net niet aan de kook komen.
  9. Breek een koud ei in een bakje, Roer met een garde in de pan en zorg voor een draaikolkje. Giet nu voorzichtig het ei in het water en laat het eiwit om het eigeel heen draaien. Zorg er voorzichtig voor dat het ei in beweging blijft.
  10. Als het eiwit goed gestold is schep je het gepocheerde ei uit de pan in de bak met koud water. Herhaal dit proces met de andere eiren.
  11. Meng in een litermaat de wijn en het water. Doe hier alvast de tijm en rozemarijn in.
  12. Als de BBQ op temperatuur is doe je het rekje van de fire pot in de pan en giet je het wijn water mengsel in de fire pot. Leg gelijk de geschilde asperges op het rekje en doe de deksel op de fire pot.
  13. Stoom de asperges ongeveer 10 minuten. De tijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de asperges. Als de asperges beetgaar zijn haal je ze uit de fire pot en doe je ze in een ovenschaal.
  14. Breng de asperges op smaak met peper, zout en een beetje suiker.
  15. Haal de fire pot uit de BBQ en hang de deksel terug met de plancha kant naar boven. Hang deze boven het directe gedeelte van de BBQ.
  16. Doe nu 125 gram roomboter in een pan en smelt deze. Als de boter gesmolten in giet je voorzichtig de heldere boter in een bakje, zorg er voor dat het eiwit in de pan blijft dit mag je weggooien.
  17. Doe 2 eetlepels water, 2 eetlepels witte wijnazijn en peper en zout in een steelpannetje en zet dit op het vuur. Kook het mengsel voor 1/3 in.
  18. Scheid ondertussen nog een ei en vang het eigeel op. Het eiwit mag weg.
  19. Klopt de 2 eigelen los.
  20. Als het azijn water mengsel is ingekookt zet je het vuur uit en voeg je al roerend het losgeklopte eigeel toe. Blijf goed kloppen met een garde tot je slierten kan trekken in het eigeel.
  21. Voeg nu druppelsgewijs de geklaarde boter toe, zorg er voor dat je goed blijft roeren. De Hollandaisesaus zal nu dikker worden. Als alle boter is toegevoegd breng je de saus op smaak met peper en zout en knijp je er een partje citroen in uit en roer goed door. Zet de saus nu weg op kamertemperatuur.
  22. Als de planca (deksel van de fire pot) goed heet is leg je hier de zalm burgers op. Bak de zalm burgers ongeveer 4 minuten per kant. Controleer met een kernthermometer de kerntemperatuur, deze moet minimaal 55 graden zijn.
  23. Haal de burger van de plancha en laat 5 minuten rusten.
  24. Leg de asperges op de plancha om deze nog even op te warmen.
  25. Serveer de zalmburger met de asperges, Hollandaisesaus en het gepocheerde ei.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.

Maak je liever iets anders met asperges? Probeer dan deze quiche met groene asperges eens.