Voorbereiding 15 minuten, marineren 12 uur, bereiden 60 minuten
Ingrediënten:
1 kg buikspek zonder zwoerd (deze)
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels hoisinsaus
1 eetlepel mirin (rijstazijn)
2 tenen knoflook
1 eetlepel gochujang
200 milliliter azijn
200 milliliter water
200 gram suiker
3 theelepels kurkuma
350 gram tomaten frito
5 tot 8 eetlepels appelmoes
5 spices
Gemberpoeder
Ketjap manis
150 gram wortel julienne
400 gram gesneden spitskool
1 rode ui
zout
Benodigdheden:
BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden
Sinaasappel rookhout (deze)
Steelpan
Snijplank
Scherp mes
Kernthermometer
Weckpot
Ziplock zak
zeef
Bereiding:
- Meng voor de marinade de sojasaus, hoisinsaus, mirin, 4 eetlepels ketjap, 2 tenen geperste knoflook en als je van pittig houdt de gochujang.
- Zorg dat je alles goed mengt.
- Snij de vet kant van de buikspek kruislings in. Doe de buikspek in de ziplock zak en voeg hier de marinade aan toe. Sluit de ziplock zak en wrijf de marinade goed in het vlees.
- Leg de buikspek voor 12 uur in de koelkast om te marineren.
- Doe de azijn, water, suiker en kurkuma in een pannetje en breng dit langzaam aan de kook zodat de suiker oplost.
- Doe ondertussen de wortel en spitskool in een mengkom en bestrooi dit met zout. Meng de wortel en spitskool goed door en laat op het aanrecht staan.
- Maak de rode ui schoon en snij deze in dunne ringen. Doe de gesneden ui bij het wortel kool mengsel.
- Proef het vocht voor de atjar en voeg eventueel nog wat suiker, water of azijn toe.
- Doe de kool, wortel en ui in een zeef en druk hier zo veel mogelijk vocht uit. Doe de groentes in de weckpot.
- Giet het warme vocht op de groentes en zorg er voor dat alles onder het vocht staat. Sluit de weckpot en zet deze in de koelkast tot gebruik.
- Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110 graden.
- Haal de buikspek uit de marinade en leg deze op de BBQ. Voeg wat sinaasappel rookhout toe en rook/gaar de buikspek tot een kerntemperatuur van 70 graden.
- Doe de tomaten frito in een steelpan en voeg hier 0,5 theelepel gemberpoeder, 0,5 theelepel 5 spices aan toe.
- Voeg ook de appelmoes toe, roer alles goed door en breng langzaam aan de kook.
- Doe nu een scheutje ketjap en azijn bij de tomatensaus. Roer goed door en proef de saus. Voeg eventueel nog wat meer kruiden, specerijen of appelmoes toe. Wil je de saus wat pittig maken? Voeg dan ook in de tomatensaus wat gochujang toe.
- Verhoog de temperatuur van de BBQ naar 180 graden indirect. Snij de babi pangang van buikspek in plakken van ongeveer 0,5 centimeter. Rooster de plakken aan beide kanten tot de buitenkant krokant is. Let wel op dat de marinade niet verbrand.
- Serveer de babi pangang van buikspek bij een lekker portie nasi of bami. Leg eerst de atjar op het bord en leg daar de geroosterde buikspek op. Schep als laatste wat van de tomatensaus over de buikspek.
Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.
Maak je liever iets anders Oosters? Probeer dan deze teriyaki eendenborst eens.