Teriyaki gerookte eendenborst | ChefsBBQTable

Teriyaki gerookte eendenborst

(voorbereiding 15 minuten, bereiding 30 minuten)

Ingrediƫnten:

300 gram voorgekookte noodles

1 bosui

1 handje cashewnoten

250 gram champignons

2 eetlepels mirin

3 eetlepels teriyaki saus

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel sesamolie

Benodigdheden:

Een BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden

Snijplank

Scherp mes

Mengkom

Thermometer

Wok

BBQ tang

Ziplock zakje

Bereiding:

Teriyaki gerookte eendenborst | ChefsBBQTable
Teriyaki gerookte eendenborst | ChefsBBQTable
 1. We beginnen met het maken van de marinade om de eendenborsten in te marineren. Doe de mirin, teriyaki saus, sojasaus, sesamolie en the hulk in een kom en meng dit goed door. Zet de marinade even aan de kant tot gebruik.
 2. Leg de eendenborsten met de vet kant op de snijplank en snij het vet wat uitsteekt aan de zijkanten weg. Draai de eendenborsten vervolgens om en snij het vet kruislings in. Let op dat je alleen in het vet snijd en niet het vlees.
 3. Doe de voorbereide eendenborsten in de ziplock zak, voeg hier op 2 eetlepels na de marinade aan toe. De marinade die je overlaat gebruiken we straks.
 4. Doe de ziplock dicht en wrijf de marinade in de eendenborst.
 5. Leg de eendenborsten in de koelkast en laat deze minimaal een uur marineren.
 6. Snij de champignons in 4 en leg deze even aan de kant.
 7. Snij de bosui in fijne ringetjes en leg ook deze even aan de kant.
 8. Hak de cashewnoten grof en leg ook deze aan de kant. Haal de voorgekookte noodles uit de verpakking en doe deze in een bakje met koud water, zorg er voor dat de noodles los van elkaar komen.
 9. Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110/120 graden. Leg je sinaasappel rookhout vast klaar, zodat je deze dadelijk toe kan voegen.
 10. Zodra de BBQ op temperatuur is kan het sinaasappel rookhout toegevoegd worden aan de brandende houtskool. Maak de BBQ vervolgens weer indirect en leg de eendenborsten met de vet kant naar beneden op het rooster.
 11. Gaar de eendenborsten tot een kerntemperatuur van 55 graden. Controleer de kerntemperatuur na ongeveer 20 minuten. Als de kerntemperatuur nog niet bereikt is controleer je na 5 minuten nog eens tot de kerntemperatuur van 55 graden is bereikt. Als deze bereikt is haal je de teriyaki gerookte eendenborst van de BBQ en laat je deze 10 minuten rusten onder los aluminiumfolie.
 12. Zet een wok op het vuur en doe een scheutje sesamolie in de wok. Laat de wok goed heet worden.
 13. Doe de gesneden champignons in de wok en bak deze rondom aan. Voeg de losgemaakte noodles toe en roer alles goed door.
 14. Voeg de marinade die je nog bewaard had toe aan de noodles en roer goed door. Voeg als laatste een handje gesneden bosui en cashewnoten toe. Bewaar van beide een beetje om het gerecht af te garneren.
 15. Schep de noodles nog 1 keer om en proef of het goed op smaak is. Is dit niet het geval? Voeg dan nog wat extra teriyaki saus toe.
 16. Snij de geruste eendenborsten haaks op de draad in plakken. Schep wat noodles in een bord en leg hier de teriyaki gerookte eendenborst tegen aan. Zet wat stipjes met Japanse mayonaise naast de eend. Bestrooi het geheel nog met wat cashewnoten, zwarte sesamzaadjes en gesneden bosui.