Gerookte satésaus | ChefsBBQTable

Gerookte satésaus

5 minuten voorbereiding, 3 uur roken, 1 nacht wachten, 30 minuten bereiden

Ingrediënten:

350 gram geroosterde en gezouten pinda’s

2 eetlepels sojasaus

4 eetlepels ketjap

Mespuntje gochujang of sambal (wil je pittiger gebruik je meer)

1 eetlepel rietsuiker

2 eetlepels kokosmelk

2 eetlepels honing

Zout naar smaak

Benodigdheden:

BBQ met deksel

Cold smoke generator (CSG)

Steelpan

Garde

Krachtige keukenmachine

Bereiding:

Gerookte satésaus | ChefsBBQTable
Gerookte satésaus | ChefsBBQTable
  1. Vul de CSG met de amandel rookmot zodat er genoeg in zit om 3 uur rook te hebben.
  2. Leg de pinda’s op een schaal zodat ze niet door het rooster vallen.
  3. Steek de CSG aan en wacht tot er rook ontstaat.
  4. Leg de pinda’s op de BBQ en rook ze voor 3 uur.
  5. Haal na 3 uur de pinda’s van de BBQ en doe deze in een bakje die je goed kan afsluiten.
  6. Laat de pinda’s nu 1 nacht in het bakje zitten, zo kan de rook wat in de pinda’s trekken en is de hefstigste rook smaak er af.
  7. Doe de volgende dag de pinda’s in de keukenmachine en voeg hier 2 eetlepels honing aan toe.
  8. Draai de gerookte pinda’s nu tot een zo glad mogelijke pasta (pindakaas/satésaus). Let op hier heb je wel een krachtige keukenmachine voor nodig. Het kan ook enige tijd duren voordat de pinda’s olie loslaten en een pasta vormen.
  9. Haal de pasta uit de keukenmachine en doe deze in een bakje.
  10. Doe de sojasaus, ketjap, gochujang, rietsuiker en kokosmelk in een steelpan.
  11. Voeg hier 2 eetlepels van de gerookte pinda pasta aan toe en verwarm dit langzaam op laag vuur tot er satésaus ontstaat.
  12. Proef de saus en breng hem eventueel op smaak met zout. Wil je hem pittiger voeg dan nog meer gochujang of sambal toe. Wil je de saus wat dikker voeg dan nog meer van de pinda pasta toe.
Gerookte satésaus | ChefsBBQTable

Rook je liever iets ander koud? Probeer dan de gerookte boter uit dit recept eens.

Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.