Gevulde zalmfilet recept | ChefsBBQTable

Gevulde zalmfilet met asperges

30 minuten voorbereiding, 45 minuten bereiden.

Ingrediënten:

1 kg witte asperges

300 gram gamba’s met schil

1 bosje bosui

Peper & zout

50 gram roomboter

Suiker

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Braadslee (ovenschaal)

Thermometer

Snijplank

Scherp mes

Mengkom

Gietijzeren pan

Bakpapier

Zeef

kwastje

Bereiding:

Gevulde zalmfilet recept | ChefsBBQTable
Gevulde zalmfilet recept | ChefsBBQTable
  1. Begin met het schillen van de asperges en het verwijderen van de houterige uiteindes. Bewaar de schillen en afsnijsels als basis voor de asperge soep.
  2. Doe de asperges in een ovenschaal en voeg hier 50 gram roomboter aan toe. Voeg vervolgens ongeveer 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel zout aan toe.
  3.  Doe nu koud water in de ovenschaal en zorg er voor dat de asperges net onderstaan. Leg een stuk bakpapier op de asperges om te zorgen dat ze onder water blijven.
  4. Zet de ovenschaal op het fornuis en breng de asperges aan de kook.
  5. Als de asperges koken laat je ze 2 minuten koken, zet dan het vuur uit en laat de asperges in het vocht afkoelen.
  6. Verwijder de harde schaal van de gamba’s en als het darmkanaal er nog zit verwijder je deze ook door een klein sneetje in de bovenkant te maken. Gooi de schalen niet weg, die gebruiken we straks nog.
  7. Hak de gepelde gamba’s nu zo fijn mogelijk en doe ze in een bakje.
  8. Snij 1 bosui in fijne ringetjes en doe dit bij de gehakte gamba’s.
  9. Hou een beetje gesneden bosui apart om als garnering te gebruiken aan het einde. Breng het gamba mengsel op smaak met peper en zout.
  10. Leg de zalmfilet op de snijplank en vlinder deze zodat je meer oppervlakte krijgt.
  11. Bestrooi de binnenkant van de zalm met de BBQuality fish rub.
  12. Verdeel vervolgens het gamba mengsel in een dun laagje over de binnenkant van de zalm. Druk het gamba mengsel voorzichtig aan.
  13. Vouw de zalmfilet nu weer dicht en druk voorzichtig aan. Leg de gevulde zalmfilet in een ovenschaal. Leg de gevulde zalmfilet in de koelkast tot gebruik.
  14. Steek nu de Monolith BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op ongeveer 150 graden. Zet het gietijzeren pannetje vanaf het begin op de BBQ zodat deze mee warm kan worden.
  15. Als de BBQ en het gietijzeren pannetje op temperatuur zijn doe je de schillen van de garnalen in het gietijzeren pannetje. Bak de schillen ongeveer 10 minuten en roer regelmatig door.
  16. Voeg na 10 minuten ongeveer 200 ml olijfolie toe en roer goed door. Laat de gamba schillen nu rustig trekken in de olie.
  17. Zet de ovenschaal met de gevulde zalmfilet nu op de BBQ. Gaar de gevulde zalmfilet tot een kerntemperatuur van 50 graden.
  18. Let op dat de gamba vulling ook gaar is. Zeef de schaaldierenolie in een bakje. Als de zalm gaar is haal je deze van de BBQ en besmeer je de zalm met de schaaldierenolie.
  19. Verwarm de asperges in het vocht.
  20. Snij de gevulde zalmfilet in gelijke stukken en verdeel deze over de borden. Verdeel vervolgens de gekookte asperges over de borden.
  21. Besprenkel de gevulde zalmfilet met wat van schaaldierenolie. Bestrooi de borden met nog wat van de overgebleven bosui. (Bewaar ook het kookvocht van asperges om te verwerken in de aspergesoep)