20 minuten voorbereiding, 40 minuten bereiding
Ingrediƫnten:
- 700 gram Iberico varkenshaas
- 300 gram champignons
- 500 gram (roseval) krieltjes
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 4 plakken parmaham per varkenshaas
- 1 bol mozzarella
- Rucola sla
- Een handje pijnboompitten
- BBQuality S.P.G rub
- Truffle shuffle rub
- 1 teen knoflook
- Olijfolie
Benodigdheden:
- BBQ met mogelijkheid om direct en indirect te bereiden
- Kernthermometer
- BBQ handschoen
- Gietijzeren skillet
- Snijplank
- Scherp mes
- Zeef
Bereiding:


- Begin met het koken van de krieltjes door een pan met koud water te vullen. Zorg er voor dat je ruim water in de pan hebt. Spoel de krieltjes af onder koud stromend water en doe de krieltjes in de pan met water. Zet de pan met krieltjes op het vuur en voeg zout toe aan de krieltjes.
- Kook de krieltjes tot deze nog net niet uit elkaar vallen. Giet de krieltjes af en laat ze in de zeef even droog stomen.
- Steek de houtskool van de BBQ aan en maak de BBQ gereed met een gedeelte directe hitte en een gedeelte met indirecte hitte.
- Zet je gietijzeren skillet vanaf het begin boven het directe gedeelte van de BBQ zo kan deze langzaam mee opwarmen. Ga voor een temperatuur van 150/180 graden.
- Haal de Iberico varkenshaas uit de verpakking en verwijder het zilveren/witte vlies aan de bovenzijde van de varkenshaas met een scherp mes.
- Snij de varkenshaas nu in de lente open, let op dat je de varkenshaas niet helemaal open snijd.
- Klap de varkenshaas nu open en bestrooi de binnenkant met de BBQuality S.P.G rub.
- Snij nu de mozzarella in de lengte door en snij de 2 helften in dunne plakjes.
- Leg de plakjes mozzarella op de opengesneden varkenshaas. Klap de varkenshaas dicht.
- Leg 4 plakken parmaham dakpansgewijs op de snijplank. Leg hier 1 varkenshaas op en rol de varkenshaas voorzichtig in de parmaham. Herhaal dit tot alle varkenshazen ingerold zijn.
- Als de BBQ op temperatuur is en de skillet goed warm is doe je een flinke scheut olijfolie in de skillet.
- Doe vervolgens de champignons in de skillet en bak deze rondom aan. Roer de champignons regelmatig door.
- Voeg nu ongeveer 1 tot 1,5 theelepel truffle shuffle rub toe en roer goed door.
- Nu mogen ook de voorgekookte krieltjes in de skillet er bij. Roer de krieltjes voorzichtig door de champignons.
- Voeg 1 handje pijnboompitjes toe en roer ook deze door het champignon kriel mengel.
- Als de krieltjes mooi goudbruin zijn haal je de skillet van de BBQ. Let op dat je wel een BBQ handschoen gebruikt zodat je je handen niet verbrand.
- Leg de ingerolde Iberico varkenshazen boven het indirecte gedeelte van de BBQ.
- Gaar de Iberico varkenshazen tot een kerntemperatuur van 60 graden. Als de varkenshazen deze kerntemperatuur hebben bereikt haal je ze van de BBQ en laat je ze ongeveer 10 minuten rusten onder los aluminiumfolie.
- Terwijl de Iberico varkenshaas ligt te rusten zet je de skillet terug op de BBQ, zet de skillet boven het indirecte gedeelte.
- Bestrooi de krieltjes en champignons met geraspte Parmezaanse kaas. Laat de kaas smelten.
- Als de kaas gesmolten is haal je de skillet van de BBQ.
- Snij de varkenshazen in de dunne plakjes (trancheren).
- Verdeel wat rucola sla over de borden en verdeel hier de gesneden varkenshazen over. Bestrooi de gesneden varkenshaas eventueel nog met wat geraspte Parmezaanse kaas. Zet de skillet met champignons en krieltjes lekker op tafel zodat iedereen zelf op kan scheppen.
Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind, en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.
Maak je liever iets anders met Iberico vlees? Probeer dan deze Iberico sparerib met gekonfijte asperges.