Italian smash burger recept | ChefsBBQTable

Italian smash burger

Ingrediënten:

1 pakje van 4 Italian smash burgers (ik gebruikte deze)

1 afbak ciabatta

Rucola sla

BBQuality the Italian

BBQuality burger saus

250 gram pancetta

150 gram fior di latte

1 witte ui

80 gram suiker

50 milliliter witte wijnazijn

50 milliliter water

2 tomaten

Benodigdheden:

Monolith AvantGarde classic

Plancha/ gietijzeren skillet/ bakplaat/deksel Monolith Firepot

Bakpapier

Spatel of een burger smasher

Snijplank

Scherp mes & zaag mes

Pan

Spatel

Schuimspaan

Kernthermometer

Bereiding:

Italian smash burger recept | ChefsBBQTable
Italian smash burger recept | ChefsBBQTable
  1. We beginnen met het maken van de pancetta jam zodat deze nog kan afkoelen voordat deze op de burgers gaat. De pancetta jam zou je op de BBQ kunnen maken, gebruik dan een gietijzeren skillet met een hogere rand. Ik maakte de pancetta jam op het fornuis.
  2. Snij de pancetta in kleine blokjes. Zet een pan op het vuur en verwarm deze. Als de pan heet is doe je de gesneden pancetta in de pan. Laat de pancetta rustig uitbakken/krokant worden.
  3. Snipper ondertussen de witte ui. Weeg de suiker, het water en de witte wijnazijn af en zet dit klaar.
  4. Als de pancetta krokant is schep je deze met een schuimspaan uit de pan, zorg er voor dat er zo veel mogelijk vet in de pan blijft.
  5. Doe nu de gesnipperde ui en 1 theelepel BBQuality the Italian in de pan en bak de ui glazig in het pancetta vet. Als de ui glazig is voeg je de suiker, water en witte wijnazijn toe. Roer alles goed door.
  6. Laat het vocht voor 2/3 zachtjes inkoken.
  7. Als het vocht 2/3 is ingekookt doe je uitgebakken pancetta weer in de pan en roer je alles goed door.
  8. Laat het geheel ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken.
  9. Doe de pancetta jam in een bakje en zet deze in de koelkast tot gebruik.
  10. Steek terwijl de pancetta jam afkoelt de BBQ aan, maak deze gereed met een direct en indirect gedeelte. Ga voor een temperatuur van ongeveer 200 graden. Leg gelijk je plancha of je gietijzeren pan boven het directe gedeelte van de BBQ zodat deze goed heet kan worden.
  11. Als de BBQ op temperatuur is en je plancha/skillet goed heet is kunnen de burgers gebakken worden.
  12. Leg het ciabatta brood boven het indirecte gedeelte van de BBQ en bak deze tot het brood goudbruin is.
  13. Knip 4 stukjes bakpapier uit welke je op de burgers kunt leggen om ze plat te drukken (smashen).
  14. Leg de Italian smash burgers op de hete plancha en leg er een stukje bakpapier op. Druk de Italian burgers nu met een spatel of burger smasher zo plat mogelijk.
  15.  Draai de burgers om als er een mooie krokante korst (Maillardreactie) is ontstaan aan de kant die op de plancha ligt.
  16.  Bestrooi de gebakken kant met de fior di latte en sluit de BBQ. De burgers zijn goed als ze een kerntemperatuur hebben van 68 graden. Haal de burgers van de BBQ als deze kerntemperatuur is bereikt.
  17. Snij het ciabatta brood in 4 gelijke stukken en snij deze stukken open. Let het opengesneden ciabatta brood met de platte kant heel even op het rooster van de BBQ tot deze krokant is.
  18. Doe wat BBQuality burger saus op de onderkant van de ciabatta, leg hier wat rucola sla op. Snij de tomaat in plakjes en leg 2 plakjes op de rucola sla. Leg nu de burger op de tomaat. Verdeel als laatste wat van pancetta jam over de burger en leg de bovenkant van de ciabatta op de burger.