30 minuten voorbereiding, 12 uur pekelen, 2 uur.
Ingrediënten:
Franse kalkoen van 2,5 kg (deze)
2 liter water ( 1 liter warm, 1 liter koud)
200 gram zout
50 gram rietsuiker
3 laurier blaadjes
3 tenen knoflook
10 piment bolletjes
Rasp & sap van 1 sinaasappel
Traeger rub (deze)
Traeger classic BBQ saus (deze)
Mespuntje mix voor speculaas
¼ pompoen
500 gram aardappel (kruimig)
Melk
Roomboter voor de puree en voor de kalkoen
Peper en zout
Olijfolie
Benodigdheden:
BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden
Kernthermometer
Snijplank
Scherp mes
Ziplock zak of grote bak om de kalkoen te pekelen
Pan
Garde
Pureestamper
Schaar
Bereiding:


- Begin met het maken van de pekel door 1 liter water aan de kook te brengen en voeg daar het zout, suiker, laurier blaadjes, 3 tenen knoflook, piment bolletjes en sinaasappelrasp aan toe. Blijf het geheel verwarmen tot het zout en suiker is opgelost.
- Doe 1 liter koud water in een grote mengkomen en giet hier het hete vocht op. Roer alles goed door.
- Laat de pekel volledig afkoelen in de koelkast.
- Verwijder nu met een schaar de ruggenwerf van de kalkoen. (je afval zou je kunnen bewaren om een saus of bouillon mee te maken)
- Leg de kalkoen met de borst naar boven op de snijplank en druk deze plat.
- Doe de spatchcock kalkoen in een grote bak of ziplock zak en giet hier de koude pekel op. Zorg dat de kalkoen helemaal onder staat.
- Laat de kalkoen nu 12 uur in de koelkast pekelen.
- Haal na 12 uur de kalkoen uit de pekel en spoel deze af onder koud stromend water. Dep de kalkoen na het afspoelen droog met keukenpapier.
- Snij ongeveer 150 roomboter in blokjes en verdeel deze onder de huid van de kalkoen.
- Kruid de spatchcock kalkoen met de Traeger rub, breng ook wat rub onder de huid aan.
- Schil de aardappelen en spoel de schillen af in koud water.
- Doe de aardappelschil in een ovenschaal en kruid ook deze met de Traeger rub.
- Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 160/170 graden Celsius.
- Leg de kalkoen en de aardappelschillen op de BBQ.
- Gaar de kalkoen tot deze een kerntemperatuur van 74 graden in het dikste gedeelte van de dij heeft.
- Snij de pompoen in stukken en besprenkel deze met wat olie.
- Kruid de pompoen met peper en zout en een heel klein beetje speculaas kruiden.
- Leg ook de pompoen op de BBQ tot deze beetgaar is.
- Kook ondertussen de aardappelen helemaal gaar en giet deze af.
- Stamp de aardappelen tot puree en voeg hier melk en roomboter aan toe tot de puree de gewenste dikte heeft.
- Schep de puree in een ovenschaal en bestrooi de bovenkant met paneermeel.
- Zet ook de puree op de BBQ zodat de bovenkant wat krokant kan worden.
- Meng 8 eetlepels Traeger BBQ saus met het sap van 1 sinaasappel en roer dit goed door.
- Smaak de kalkoen in met de saus net voordat deze gaar is, zo kan de saus lekker sticky worden.
- Haal de spatchcock kalkoen van de BBQ als de kerntemperatuur is bereikt, laat de kalkoen nu ongeveer 10 minuten rusten.
- Leg de geroosterde aardappelschillen op een plank, leg hier de kalkoen op en verdeel de geroosterde pompoen over de plank.
- Serveer de kalkoen in zijn geheel met de puree.
Maak je liever iets met kip? Probeer dan deze chicken and waffles eens.
Heb je dit recept gemaakt? Laat mij weten wat je er van vind en vergeet mij niet te taggen/noemen op Instagram/Facebook.